ΑΘΗΝΑ
14:38
|
25.04.2024
Μία εκ των Γιου Μιούνγκ-Χι (Κορέα) Ενγκόζι Οκόνζο-Ιβεάλα (Νιγηρία) θα γίνει η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του ΠΟΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για πρώτη φορά στην 25χρονη ιστορία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στη θέση του επικεφαλής θα βρεθεί μια γυναίκα, αφού όπως ανακοινώθηκε οι δύο υποψήφιες για τη θέση του γενικού γραμματέα του οργανισμού είναι η Νοτιοκορεάτισσα Γιου Μιούνγκ-Χι και η Νιγηριανή Ενγκόζι Οκόνζο-Ιβεάλα.

Η απόφαση για την ανάθεση της θέσης του γενικού γραμματέα του ΠΟΕ θα ανακοινωθεί στις αρχές Νοέμβρη. Μέχρι τότε, οι δύο υποψήφιες θα δώσουν σκληρή μάχη για να συγκεντρώσεις τις απαιτούμενες ψήφους εμπιστοσύνης από τα μέλη του Οργανισμού.

Η Οκόνζο-Ιβεάλα έχει υπάρξει δύο φορές υπουργός Οικονομικών της Νιγηρίας, ενώ έχει θητεύσει και ως υπουργός Εξωτερικών της χώρας. Είναι υψηλόβαθμο στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ξεκίνησε την κούρσα της διεκδίκησης της θέσης στον ΠΟΕ ως αουτσάιντερ και έχει υποσχεθεί αλλαγές και “φρέσκες αντιλήψεις” στην πολιτική του οργανισμού.

Η Γιου έχει καριέρα 25 ετών σε κυβερνητικές θέσεις κι έχει μεσολαβήσει ως στέλεχος του ΠΟΕ σε σημαντικές διακρατικές εμπορικές συμφωνίες.

Όποια από τις δύο αναλάβει καθήκοντα γενικού γραμματέα θα βρεθεί κατ’ αρχάς αντιμέτωπη με τις ζοφερές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς η εκτιμώμενη πτώση των παγκόσμιων εμπορικών συναλλαγών για το 2020 εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης του 9.2%, χωρίς να αναμένεται άμεση ανάκαμψη το 2021.

Πέραν της πανδημίας, η νέα γενική γραμματέας θα βρεθεί στη μέση του εμπορικού πολέμου που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ενώ θα πρέπει να λύσει και εσωτερικά ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα το κύρος και την αποτελεσματικότητα του Οργανισμού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα