ΑΘΗΝΑ
08:21
|
26.04.2024
Το χειρόγραφο, που είχε κλαπεί στις 10 Σεπτέμβρη από το σπίτι ενός συλλέκτη, βρέθηκε σκισμένο στα δύο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Xειρόγραφο του Μάο που είχε κλαπεί από το σπίτι ενός συλλέκτη πριν από έναν περίπου μήνα εντοπίστηκε στο Χονγκ Κονγκ.

Το χειρόγραφο βρέθηκε σκισμένο στα δύο, με τις αστυνομικές αρχές να εκτιμούν ότι η φθορά προκλήθηκε προκειμένου να μπορεί να τοποθετηθεί πιο εύκολα σε κορνίζα (το συνολικό αρχικό του μήκος ήταν 2,8 μέτρα).

Ληστεία αλά κινεζικά

Ο πάπυρος πάνω στον οποίο ο ιδρυτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας έγραψε κάποτε με καλλιγραφική γραφή ποιητικούς στίχους, αξίζει -σύμφωνα με τον αρχικό του ιδιοκτήτη- τουλάχιστον 300 εκατομμύρια δολάρια.

Ο αρχικός ιδιοκτήτης είναι ο Φου Τσουνζιάο, ένας από τους διασημότερους συλλέκτες γραμματοσήμων και αντικειμένων τέχνης της περιόδους της κινεζικής επανάστασης. Στις 10 του περασμένου Σεπτέμβρη τρεις διαρρήκτες εισέβαλαν στο σπίτι του στο Χονγκ Κονγκ κι έκλεψαν σπάνια γραμματόσημα, πολύτιμα νομίσματα, το συγκεκριμένο χειρόγραφο και άλλα συλλεκτικά αντικείμενα που ανήκαν στον Μάο Τσε Τουνγκ.

Ο κος Φου, που την ημέρα της ληστείας βρισκόταν σε ταξίδι στην ηπειρωτική Κίνα, εκτιμά ότι η συνολική αξία των κλεμμένων αντικειμένων υπερβαίνει τα 600 εκατομμύρια ευρώ.

Το χειρόγραφο εντοπίστηκε όταν ένας 49χρονος εμφανίστηκε σε αστυνομικό τμήμα του Χονγκ Κονγκ κρατώντας τα δύο σκισμένα κομμάτια του χειρογράφου. Όπως εξήγησε στις αρχές πριν αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση, πριν από μερικές μέρες, άγνωστοι του το πούλησαν για μόλις 60 (!) ευρώ, ως ρέπλικα του αυθεντικού χειρογράφου.

“Υπέστην μεγάλο σοκ όταν το είδα σκισμένο στα δύο”, εξομολογήθηκε ο κος Φου, εκτιμώντας ότι “σίγουρα η φθορά αυτή θα επηρεάσει την αξία του, αλλά μένει να δούμε σε τι ποσοστό θα συμβεί αυτό”.

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ δήλωσε ότι έχει ήδη συλλάβει έναν ύποπτο για τη διάρρηξη, ενώ αναζητώνται και οι δύο συνεργοί του.

Πηγή: BBC World.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα