ΑΘΗΝΑ
09:05
|
18.04.2024
Συνελήφθη ζευγάρι με κατεστραμμένα χαρτονομίσματα από τον θησαυρό του Λίβυου ηγέτη στη Λιμόζ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο μεγάλο µυστήριο των διαδρομών που ακολούθησε το ξέπλυμα του θησαυρού του ισχυρού ηγέτη της Λιβύης, Μουαµάρ Καντάφι µετά την ανατροπή και δολοφονία του το 2011 αλλά και στο τι απέγινε το μικρό μέρος των κατεστραμμένων χαρατονομισμάτων που εξακολοθούσε να κυκλοφορεί στην ευρωπαϊκή αγορά φαίνεται, να απαντά η εφημερίδα “Le Parisien”.

Σύμφωνα με το απίστευτο δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας, Γάλλοι αστυνομικοί εντόπισαν μικρό μέρος του θησαυρού του Καντάφι και συνέλαβαν ένα ζευγάρι το οποίο σκόπευε να πουλήσει κατεστραμμένα χαρτονομίσματα που είχε στην κατοχή του και που προέρχονταν από τον θρυλικό θησαυρό.

Υπενθυμίζεται ότι, για άγνωστους ακόμη λόγους, το 2010 η τότε κυβέρνηση της Λιβύης είχε ζητήσει να της σταλούν πολλά εκατομμύρια ευρώ σε χαρτονομίσματα των 100 και των 200, από την Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας. Τα χρήματα αυτά κατατέθηκαν στη συνέχεια σε τράπεζα της Βεγγάζης, στην ανατολική Λιβύη.

Στις αρχές του 2017, εν μέσω εμφυλίου, ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, κατάσχεσε τον θησαυρό των 160 εκατομμυρίων ευρώ.

Το μισό του ποσού σε ευρώ ήταν καλά διατηρημένο, όμως τα υπόλοιπα χαρτονομίσματα, τα οποία ήταν μισοκατεστραμμένα, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην έρευνα.

Ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός δαπάνησε τα 80 εκατομμύρια που ήταν σε καλή κατάσταση για να αγοράσει όπλα και άλλο υλικό. Τα υπόλοιπα ήταν σε κακή κατάσταση και παρότι είχαν καθαριστεί με απορρυπαντικό, δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Ωστόσο, δεν έπαυαν να είναι αληθινά χαρτονομίσματα.

Το καλοκαίρι του 2018 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενημερώνεται ότι ορισμένα από τα χαρτονομίσματα αυτά επέστρεψαν στην Ευρώπη. Σε ποσοστό 90% τα διακινούσε η τουρκική κοινότητα και πιο συγκεκριμένα, η τουρκική μαφία, σύμφωνα με μια αστυνομική πηγή.

Τα πρώτα εντοπίστηκαν στην κατοχή εργαζομένων από χώρες του Μαγρέμπ, οι οποίοι ήθελαν να τα ανταλλάξουν με καινούρια. Τους είχαν πληρώσει με αυτά Τούρκοι υπεργολάβοι.

Ταυτόχρονα, πάρα πολλά τέτοια χαρτονομίσματα αρχίζουν να κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός. Ο ΟΗΕ ξεκινά έρευνα και η ΕΚΤ ζητάει, στις αρχές του 2020, να μην γίνονται πλέον δεκτά αυτά τα τραπεζογραμμάτια, των οποίων έχει καταγράψει του σειριακούς αριθμούς.

Τον Ιανουάριο του 2020, Γάλλοι αστυνομικοί ανακαλύπτουν ένα παρακλάδι της υπόθεσης ξεπλύματος του θησαυρού στη Λιμόζ, στην κεντρική Γαλλία. Ένας 39χρονος άνδρας από το Λιμόζ συνελήφθη με σχεδόν 15.000 ευρώ σε κατεστραμμένα τραπεζογραμμάτια της Λιβύης. Η αστυνομία ανακαλύπτει ότι ο εγκέφαλος είναι η 42χρονη ερωμένη του. Το ζευγάρι εργαζόταν στις αγορές και ανεφοδιαζόταν από την Τουρκία. Αγόραζαν τα χαρτονομίσματα στο 50-75% της ονομαστικής αξίας τους, ανάλογα με την κατάστασή τους και είτε τα έριχναν στην αγορά, είτε τα ξαναπουλούσαν στο Βέλγιο.

Στις αρχές του 2020 ο άνδρας συνελήφθη από τη βελγική αστυνομία, έχοντας στην κατοχή του 15.000 ευρώ σε τέτοια χαρτονομίσματα. Τότε όμως η ΕΚΤ δεν είχε εκδώσει ακόμη την οδηγία της και έτσι δεν ερευνήθηκε περισσότερο το θέμα.

Συνολικά το ζευγάρι, που διώκεται για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, φέρεται να έριξε στην αγορά 40.000 ευρώ.

Οι Αρχές εκτιμούν ότι τα χαρτονομίσματα αυτά θα συνεχίσουν να εμφανίζονται παντού στον κόσμο επί χρόνια. Πιστεύουν επίσης ότι πολλά εκατομμύρια από αυτόν τον θησαυρό βρίσκονται ακόμη στην Τουρκία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα