ΑΘΗΝΑ
23:14
|
26.04.2024

Ριζικές αλλαγές προωθεί η κυβέρνηση της Ισπανίας στον νόμο περί αμβλώσεων με την υπουργό Ισότητας, Ιρένε Μοντέρο, να υποστηρίζει ότι πρέπει οι γυναίκες επιτέλους να […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ριζικές αλλαγές προωθεί η κυβέρνηση της Ισπανίας στον νόμο περί αμβλώσεων με την υπουργό Ισότητας, Ιρένε Μοντέρο, να υποστηρίζει ότι πρέπει οι γυναίκες επιτέλους να έχουν το δικαίωμα “να αποφασίζουν για το σώμα τους”.

Ειδικότερα η κυβέρνηση επιθυμεί να αλλάξει τον νόμο ώστε ακόμα και οι έφηβες των 16 και 17 ετών να έχουν την επιλογή της πρόωρης διακοπής μιας κύησης χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων. Το 2015 η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι του Λαϊκού Κόμματος άλλαξε τη νομοθεσία περί αμβλώσεων καθιστώντας υποχρεωτική τη συγκατάθεση γονέων για τη διακοπή μιας κύησης για τα άτομα ηλικίας από 16 έως 18 ετών.

Επιπλέον καταργούσε τις αμβλώσεις μέχρι την 14η εβδομάδα της κύησης και υπό όρους μέχρι την 22η εβδομάδα και τις επέτρεπε μόνον εφόσον η ζωή της γυναίκας έμπαινε σε κίνδυνο ή εάν είχε πέσει θύμα βιασμού. 

Η Μοντέρο πρόσθεσε ότι η μεταρρύθμιση του νομοθετικού πλαισίου είναι “περισσότερο αναγκαία από ποτέ”. Μιλώντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή η υπουργός Ισότητας πρόσθεσε ότι θα εισηγηθεί μια σειρά από νέα μέτρα με έμβαση τη σεξουαλική αγωγή, την οποία χαρακτήρισε το “εμβόλιο” στη μάχη της βίας λόγω φύλου.   Η ισπανική κυβέρνηση για να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο γύρω από τις αμβλώσεις χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία του κοινοβουλίου, δηλαδή 176 ψήφους.


Πριν από το 2010 η Ισπανία είχε μία από τις πιο συντηρητικές νομοθεσίες στην Ευρώπη πάνω στο ζήτημα, η οποία απαγόρευε την έκτρωση  για κοινωνικοοικονομικούς λόγους ή κατ’ απαίτηση. Ως αποτέλεσμα, οι γυναίκες  υποβάλλονταν σε παράνομες και μη ασφαλείς αμβλώσεις στην Ισπανία ή ταξίδευαν στο εξωτερικό προκειμένου να ασκήσουν τα δικαιώματά τους.

Οι αμβλώσεις στην Ισπανία νομιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 1985 δέκα χρόνια μετά τον θάνατο του συντηρητικού δικτάτορα Φράνκο. Επιτρέπονταν όμως μόνο για περιπτώσεις που μια γυναίκα είχε πέσει θύμα βιασμού ή διέτρεχε κίνδυνο η υγεία από την κύηση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα