ΑΘΗΝΑ
11:19
|
05.11.2024

Μια ομάδα 100 γυναικών στην Ιταλία απευθύνθηκε στις εισαγγελικές αρχές για να ερευνήσει και να ανακαλύψει ποιοι ευθύνονται για τη δημιουργία ενός νεκροταφείου  εμβρύων από […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια ομάδα 100 γυναικών στην Ιταλία απευθύνθηκε στις εισαγγελικές αρχές για να ερευνήσει και να ανακαλύψει ποιοι ευθύνονται για τη δημιουργία ενός νεκροταφείου  εμβρύων από αμβλώσεις στη Ρώμη, στο οποίο οι σταυροί αναγράφουν τα ονόματα των ζωντανών γυναικών που πήραν κάποια στιγμή στη ζωή τους την απόφαση να διακόψουν τη κύησή τους. Πρόκειται για μια πρακτική που συμβαίνει σχεδόν μια δεκαετία στη Ρώμη, αλλά ήρθε στο φως στη δημοσιότητας μόλις την περασμένη εβδομάδα.  

Μια γυναίκα είχε την περιέργεια να δει από κοντά τα επονομαζόμενα “λιβάδια των αγγέλων” όταν διάβασε ένα σχετικό άρθρο σε εφημερίδα. Εκεί διαπίστωσε ότι σε έναν από τους ξύλινους σταυρούς αναγραφόταν το όνομά της και η ημερομηνία ταφής του εμβρύου της. Μοιράστηκε τη μακάβρια εμπειρία της στο Facebook και περισσότερες από 100 γυναίκες απάντησαν λέγοντας είχαν κι αυτές δει το δικό τους όνομα γραμμένο σε σταυρούς του κοιμητηρίου στην περιοχή Πρίμα Πόρτα της Ρώμης.

Οι περισσότεροι σταυροί έχουν ημερομηνίες μεταξύ 2017 και 2020, αλλά μερικές γυναίκες λένε πως ορισμένοι έχουν παλαιότερες. Η ένωση που αντιπροσωπεύει αυτές τις γυναίκες σχεδιάζει να έρθει σε επαφή και με άλλες οργανώσεις στη χώρα, καθώς υποστηρίζουν ότι το θέμα αφορά σε όλη τη χώρα και έχει συμβεί κι αλλού.

Η οργάνωση Differenza Donna, μέλος ενός δικτύου ευρωπαϊκών ΜΚΟ, προσέφυγε στις εισαγγελικές αρχές κάνοντας λόγο για σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ιδιωτικότητας αυτών των γυναικών επειδή επέλεξαν να διακόψουν μια ανεπιθύμητη κύηση παρά το γεγονός ότι οι αμβλώσεις στην Ιταλία έχουν νομιμοποιηθεί από το 1978.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΜΚΟ Ελίζα Ερκόλι: “Όλες αυτές οι γυναίκες μας είπαν ότι αισθάνθηκαν ότι δεν τις σεβάστηκαν καθόλου. Μας είπαν πως ένιωσαν ότι οι ελευθερίες και τα δικαιώματά τους παραβιάστηκαν. Ειδικότερα η ελευθερία της επιλογής και σκέψης αλλά και η ανεξιθρησκία. Μερικές γυναίκες μας είπαν ότι ήταν άθεες ή είχαν άλλες θρησκευτικές πεποιθήσεις».

Η 36χρονη Φραντσέσκα, αναφέρει δημοσίευμα στον βρετανικό Γκάρντιαν (Guardian) , λιποθύμησε όταν είδε τον τάφο της αγέννητης κόρης της και στο σταυρό το όνομά της. Εξηγεί ότι αναγκάστηκε να διακόψει την κύησή της στο έκτο μήνα όταν οι γιατροί της είπαν ότι το έμβρυο ήταν παραμορφωμένο και ότι είχε ελάχιστες πιθανότητες να επιβιώσει. Χρειάστηκαν δέκα ημέρες μέχρι να βρει νοσοκομείο που να συμφωνήσει με την πραγματοποίηση της διαδικασίας, τον Σεπτέμβριο του 2019.

Όπως συνέβη και με όλες τις άλλες γυναίκες, η Φραντσέσκα δεν συναίνεσε στην ταφή. Στην Ιταλία, τα έμβρυα των κυήσεων που τερματίζονται μετά την ολοκλήρωση του πρώτου τριμήνου μπορούν να ενταφιαστούν, όμως μόνο με την άδεια της μητέρας. “Μετά την ανείπωτο πόνο της απώλειας της κόρης μου ήταν μια φρίκη η ανακάλυψη αυτής της κτηνώδους πράξης”, πρόσθεσε η Φραντσέσκα στον Γκάρντιαν. Η ημερομηνία στον τάφο της αγέννητης κόρης της έγραψε Δεκέμβριο του 2019, τρεις μήνες μετά την έκτρωση.

Το ASL, η επίσημη υγειονομική αρχή της περιοχής, δεν έχει σχολιάσει ακόμη την υπόθεση. Όμως το νοσοκομείο Σαν Καμίλο της Ρώμης, όπου πραγματοποιήθηκε άμβλωση στην πρώτη γυναίκα που αποκάλυψε την υπόθεση, έχει αρνηθεί κάθε ευθύνη. Σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι ταυτοποιεί τα έμβρυα με τα ονόματα των μητέρων μόνο για τους σκοπούς της έκδοσης αδειών μεταφοράς και ταφής. Αυτές οι πληροφορίες στη συνέχεια εκχωρούνται στο Ama, τη δημόσια υπηρεσία που διαχειρίζεται τα νεκροταφεία της Ρώμης. Και η υπηρεσία Ama αρνείται κάθε ευθύνη σημειώνοντας ότι οι ταφές των εμβρύων γίνονται μόνο κατόπιν οδηγιών των αρμόδιων υγειονομικών αρχών.

Η Λίβια Τούρκο, πρώην υπουργός Υγείας, πιστεύει ότι πίσω από τα “λιβάδια των αγγέλλων” κρύβονται οργανώσεις κατά της άμβλωσης. Οι ταφές επιτρέπονται εξαιτίας ενός νόμου που επικαιροποιήθηκε το 1990 και ο οποίος είχε δημιουργηθεί αρχικά περισσότερα από 50 χρόνια νωρίτερα, από το φασιστικό καθεστώς του Μπενίτο Μουσολίνο. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα