ΑΘΗΝΑ
20:51
|
02.05.2024

«Θριαμβευτική» εμφάνιση μπροστά στις κάμερες τουρκικών τηλεοπτικών συνεργείων έκανε σήμερα μετά τις 16.00 μ.μ. στα Βαρώσια, στην παραλία της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ο πρωθυπουργός […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Θριαμβευτική» εμφάνιση μπροστά στις κάμερες τουρκικών τηλεοπτικών συνεργείων έκανε σήμερα μετά τις 16.00 μ.μ. στα Βαρώσια, στην παραλία της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ο πρωθυπουργός του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους και υποψήφιος στις εκλογές της Κυριακής, Ερσίν Τατάρ, έχοντας στήσει γύρω του πλήθος επευφημούντων.

Τέσσερις ώρες νωρίτερα, οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις άνοιξαν το δρόμο σε μέρος της παραλίας με αποτέλεσμα να εισέλθουν στην περιοχή πολλές εκατοντάδες άτομα. Δεκάδες από αυτούς είχαν τυλιχθεί με την σημαία της Τουρκίας και τη σημαία του ψευδοκράτους.

Σε περίοπτο τμήμα της παραλίας των Βαρωσίων είχε στηθεί πινακίδα που ανέγραφε πως η περιοχή θα είναι προσβάσιμη «σε λαό και επισκέπτες» από τις 9.00 π.μ. ως τις 17.00 μ.μ.

Ενόψει των «εκλογών» της Κυριακής στα κατεχόμενα εδάφη, οι αρχές του ψευδοκράτους απαγόρευσαν τελετές και δηλώσεις από την περιοχή των Βαρωσίων ή στα περίχωρα. Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως η απόφαση ελήφθη μετά από παράπονα του συντονιστή της προεκλογικής εκστρατείας του Σερντάρ Ντενκτάς στο «εκλογικό συμβούλιο».

Η συνάντηση Δένδια -Τσαβούσογλου στη Μπρατισλάβα

Νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι στο περιθώριο του φόρουμ της Μπρατισλάβας είχαν συνάντηση 25 λεπτών οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Νίκος Δένδιας και Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Συζήτησαν , όπως ανακοινώθηκε, για τη «σημασία» και την ημερομηνία διεξαγωγής των ελληνοτουρκικών «διερευνητικών επαφών» περίπου την ώρα που οι κατοχικές αρχές άνοιγαν το δρόμο στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου…

«Ακόμη και κάτω από δύσκολες συνθήκες, είναι ωφέλιμο ο διάλογος να συνεχίζεται και σήμερα συμφωνήσαμε στη συνέχιση αυτού του διαλόγου» είπε ο Τσαβούσογλου μετά τη σύντομη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό.

Αναφερόμενος στο άνοιγμα της πρόσβασης στα Βαρώσια κατά παράβαση διεθνών αποφάσεων ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «είναι ωφέλιμο να γίνουν κι άλλα τέτοιου είδους βήματα» για το καθολικό άνοιγμα των Βαρωσίων. Και πρόσθεσε: «(Ο Ν. Δένδιας) εξέφρασε επίσης τις απόψεις του για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, όπως εκφράσαμε κι εμείς τις δικές μας. Βασικά, στα κλειστά Βαρώσια, επειδή ήταν για χρόνια κλειστά, κανείς, ούτε νομικά, ούτε φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των Ελληνοκυπρίων, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις περιουσίες τους».

Αναφερόμενος στο θέμα της χρήσης των περιουσιών είπε πως γίνεται «απογραφή», επαναλαμβάνοντας πως ήταν «τουλάχιστον σημαντικό που άνοιξε η παραλία και ορισμένοι δρόμοι, όπου δεν υπάρχουν ιδιωτικές περιουσίες».

Καταλήγοντας είπε: «Επομένως, θα ήταν ωφέλιμο να προβούμε το επόμενο διάστημα και σε άλλα τέτοιου είδους βήματα προς όφελος όλων, σεβόμενοι την ιδιωτική περιουσία και χωρίς να παραβιάζονται τα ψηφίσματα του ΟΗΕ».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα