ΑΘΗΝΑ
08:47
|
20.04.2024

Νέα αυστηρή προειδοποίηση στις ηγεσίες ΗΠΑ και Κίνας απηύθυνε με παρέμβασή του, μέσω τηλεδιάσκεψης, σε εκδήλωση της Οικονομικής Λέσχης Νέας Υόρκης ο 97χρονος Χένρι Κίσινγκερ, […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα αυστηρή προειδοποίηση στις ηγεσίες ΗΠΑ και Κίνας απηύθυνε με παρέμβασή του, μέσω τηλεδιάσκεψης, σε εκδήλωση της Οικονομικής Λέσχης Νέας Υόρκης ο 97χρονος Χένρι Κίσινγκερ, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επί προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον.

«Οι ηγέτες μας πρέπει να συζητήσουν τα όρια πέρα από τα οποία δεν θα εκτοξεύσουν απειλές. Θα πρέπει να τα καθορίσουν. Μπορείτε να πείτε πως αυτό είναι εντελώς αδύνατο, αλλά εάν το αφήσετε έτσι, τότε θα κυλήσουμε σε μία κατάσταση παρόμοια με εκείνη της εποχής του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Παρατήρησε πως η ανάπτυξη της τεχνολογίας, και ιδιαίτερα της Τεχνητής Νοημοσύνης, επιφέρει κοσμογονικές αλλαγές της τάξης των ανατροπών που επέφερε η εφεύρεση της τυπογραφίας, κάνοντας τον κόσμο «πολύ σύνθετο» σε βαθμό που δεν θα μπρούσε να αντέξει σε ένα μονομερές σύστημα, μίας μόνο υπερδύναμης.

Αναφερόμενος στις ΗΠΑ πρότεινε ένα «νέο τρόπο σκέψης» καλώντας να παραδεχθούν πως «σήμερα καμία χώρα δεν μπορεί να πετύχει μονομερώς υπεροχή και στον τομέα της στρατηγικής, και στον τομέα της οικονομίας, ώστε κανείς να μην την απειλήσει».

«Αυτή θα είναι η μεγάλη πρόκληση για οποιαδήποτε κυβέρνηση κυβέρνηση, ανεξαρτήτως κόμματος, είναι μία πρόκληση ιστορική» πρόσθεσε χαρακτηριστικά προτείνοντας «διάλογο» ώστε να αμβλυνθούν οι διαφορές μεταξύ Ουάσιγκτον-Πεκίνου.

Η παρέμβαση του Κίσινγκερ αποκτά επιπρόσθετη σημασία γιατί η ρητορική κατά της Κίνας δεν «χρωματίζει» μόνον την προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αλλά και του αντιπάλου του, πρώην αντιπροέδρου και υποψήφιου των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα