ΑΘΗΝΑ
02:32
|
20.04.2024

Τον ιστορικό καθεδρικό ναό του Αγίου Σωτήρα που είχε κτιστεί πριν περίπου δύομιση αιώνες στην πόλη Σούσα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ βομβάρδισαν σήμερα δυνάμεις του αζερικού […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον ιστορικό καθεδρικό ναό του Αγίου Σωτήρα που είχε κτιστεί πριν περίπου δύομιση αιώνες στην πόλη Σούσα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ βομβάρδισαν σήμερα δυνάμεις του αζερικού στρατού προκαλώντας σημαντικές ζημιές σε ένα κτίριο ιδιαίτερης θρησκευτικής και ιστορικής σημασίας για την Αρμενία.

Κατά το βομβαρδισμό τραυματίστηκαν αρκετοί ξένοι δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίοων και ένας Ρώσος που χειρουργήθηκε και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, μεταξύ των οποίων και ο φωτορεπόρτερ Άρης Μεσσήνης, κατέγραψαν σημαντικές υλικές ζημιές και στο εσωτερικό του ναού αλλά και σε μέρος της μεταλλικής οροφής του κτιρίου που κατέρρευσε.

Ο βομβαρδισμός του καθεδρικού ναού προκάλεσε αλγεινές εντυπώσεις στους κατοίκους της περιοχής που επισήμαναν, μιλώντας στους δημοσιογράφους, πως κοντά στο κτίριο δεν υπήρχαν ούτε στρατιωτικές δυνάμεις, ούτε όπλα, για να δικαιολογηθεί το γεγονός πως μπήκε στο στόχαστρο των δυνάμεων επίθεσης.

Ο τεράστιος καθεδρικός ναός, που είναι έδρα της Επισκοπής του Καραμπάχ, είχε υποστεί σημαντικές ζημιές και κατά τις αιματηρές συγκρούσεις της δεκαετίας του 1990 όταν είχε χρησιμοποιηθεί σαν αποθήκη πυραύλων Grad από Αζέρους στρατιωτικούς.

Ο ναός αποκαταστάθηκε όταν η πόλη Σούσα περιήλθε στον έλεγχο της αρμενικής κοινότητας και έγινε ξανά πόλος έλξης επισκεπτών της αρμενικής διασποράς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα