ΑΘΗΝΑ
02:46
|
27.07.2024

Πράκτορες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών των Ηνωμένων Πολιτειών (FBI) απέτρεψαν σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης της πολιτείας του Μίσιγκαν, μέρος του οποίου ήταν και η απαγωγή […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πράκτορες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών των Ηνωμένων Πολιτειών (FBI) απέτρεψαν σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης της πολιτείας του Μίσιγκαν, μέρος του οποίου ήταν και η απαγωγή της Δημοκρατικής κυβερνήτη Γκρέτσεν Ουίτμερ.

Οι δράστες ήθελαν να τιμωρήσουν την κυβέρνηση για την “ανεξέλεγκτη συγκέντρωση εξουσιών” στο πρόσωπό τους και φέρονται να προετοίμαζαν για μήνες το σχέδιο της απαγωγής από το εξοχικό σπίτι της. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του “Boston Globe” οι φερόμενοι ως συνωμότες είχαν κάνει και πρόβες για την απαγωγή της Γκρέτσεν Ουίτμερ.

Μέχρι στιγμής έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε έξι άτομα από ομοσπονδιακό δικαστήριο, ενώ οι υπόλοιποι επτά, οι οποίοι κατηγορούνται για απόπειρα κατάληψης του πολιτειακού Καπιτωλίου και της αστυνομικής διεύθυνσης, οδηγήθηκαν ενώπιον πολιτειακού δικαστηρίου.

Η Δημοκρατική Γκρέτσεν Ουίτμερ, συχνή επικρίτρια του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ,  βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών σκεπτικιστών σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού, λόγω των αυστηρών μέτρων που έλαβε για τον περιορισμό του. Μέτρα, τα οποία αξίζει να σημειωθεί ότι ανατράπηκαν από έναν δικαστή την περασμένη εβδομάδα.

“Όλοι εμείς στο Μίσιγκαν μπορεί να έχουμε πολιτικές διαφωνίες, αλλά σε καμία περίπτωση αυτές οι διαφωνίες δεν πρέπει να φτάνουν στο σημείο της βίας. Σήμερα αποτρέψαμε τη βία”, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας του Ντιτρόιτ, Μάθιου Σνάιντερ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.  

Σύμφωνα με το FBI, οι έξι φερόμενοι συνωμότες, οι οποίοι έχουν ήδη συλληφθεί, θα συνεργάζονταν με κάποια ένοπλη πολιτοφυλακή που δεν κατονομάζεται, ώστε να φέρουν σε πέρας το πολιτειακό πραξικόπημα. Αφού θα κατάφερναν να απαγάγουν την κυβερνήτη, θα προχωρούσαν σε συνέντευξη Τύπου, ανακοινώνοντας την εγκαθίδρυση του νέου “καθεστώτος”. Οι πρόβες της απαγωγής, σύμφωνα με το FBI, έγιναν τον περασμένο Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Τέσσερις εκ των συλληφθέντων σχεδίαζαν να συναντηθούν χθες Τετάρτη “για μια πληρωμή εκρηκτικών υλών και για ανταλλαγή εξοπλισμού”.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του FBI, τον Ιούνιο υπήρξαν ζυμώσεις στους κόλπους ορισμένων πολιτοφυλακών του Μίσιγκαν, σχετικά με το σενάριο ανατροπής των πολιτειακών αρχών “που παραβιάζουν το Σύνταγμα των ΗΠΑ”.  

Στις σχετικές συνομιλίες τους αρκετά μέλη των πολιτοφυλακών μιλούσαν “για δολοφονία τυράννων” ή για την “κατακρήμνιση” ενός εν ενεργεία κυβερνήτη. Ένας εκ των κατηγορουμένων μιλώντας για την Ουίτμερ είπε: “Δεν την ελέγχει κανείς. Έχει ανεξέλεγκτη εξουσία αυτήν την περίοδο. Όλα τα καλά πράγματα κάποτε τελειώνουν”.   

Οι έξι που σε βάρος τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε ομοσπονδιακό δικαστήριο συνελήφθησαν το βράδυ της Τετάρτης και σε περίπτωση καταδίκης τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Οι περισσότερες συζητήσεις για την ανατροπή της κυβέρνησης γίνονταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η κυβέρνηση του Μίσιγκαν εκτιμά ότι τα θεμέλια του “πραξικοπήματος” μπήκαν σε μια συνάντηση στο Δουβλίνο του Οχάιο, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες άτομα από διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ. Δύο εκ των συλληφθέντων ήταν εκεί.

Οι διαφωνούντες με τα περιοριστικά μέτρα της Ουίτμερ συνέκριναν την κυβερνήτη με τον Αδόλφο Χίτλερ. Τον περασμένο Απρίλιο ο πρόεδρος Τραμπ τάχθηκε υπέρ των διαφωνούντων με την εξής ανάρτηση στο Twitter: “Ελευθερώστε το Μίσιγκαν”.


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα