ΑΘΗΝΑ
14:36
|
25.04.2024

«Παρά την συζήτηση που έχει ξεκινήσει ευρύτερα, το πλαίσιο διαπραγμάτευσης αφορά τα δικά μας θαλάσσια σύνορα και την ανάκτηση της γης μας ώστε να αντανακλά […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Παρά την συζήτηση που έχει ξεκινήσει ευρύτερα, το πλαίσιο διαπραγμάτευσης αφορά τα δικά μας θαλάσσια σύνορα και την ανάκτηση της γης μας ώστε να αντανακλά την εθνική μας κυριαρχία» επισημαίνει σε σημερινή ανακοίνωση εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής πτέρυγας της Χεζμπολάχ.

Στην ίδια ανακοίνωση που επικαλείται η ηλεκτρονική έκδοση της αγγλόφωνης λιβανέζικης εφημερίδας, Daily Star, επισημαίνεται πως οι διαβουλεύσεις Ισραήλ – Λιβάνου που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις 19 Οκτωβρίου στη νότια πόλη Νακούρα δεν έχουν «καμία σχέση με προσπάθειες προσέγγισης του Σιωνιστή εχθρού, ούτε με την ομαλοποίηση σχέσεων που έχουν υιοθετήσει ορισμένες αραβικές χώρες».

Η ανακοίνωση εκδίδεται σε μία προσπάθεια να διαψευστούν οι αντιδράσεις που προκάλεσε την περασμένη βδομάδα η συμφωνία Λιβάνου και Ισραήλ για την έναρξη διμερών συνομιλιών επίλυσης διμερών συνοριακών διαφορών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της αποστολής κυανοκράνων στο Λίβανο, UNIFIL.

Η συμφωνία τότε είχε επιβεβαιωθεί από τον πρόεδρο της βουλής του Λιβάνου, Ναμπίχ Μπέρι και τον Ισραηλινό υπουργό Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς.

Το ρόλο μεσολαβητή, ωστόσο, έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών με χαρτοφυλάκιο «Εγγύς Ανατολή», Ντέιβιντ Σένκερ, που είχε αναλάβει σχετική δράση στο παρασκήνιο την τελευταία τριετία.

Ο Λίβανος και το Ισραήλ είναι από τεχνικής άποψης σε εμπόλεμη κατάσταση, από το 2006 οπότε συγκρούστηκαν σφοδρά για τελευταία φορά.

Οι δύο χώρες δεν έχουν συνάψει διπλωματικές σχέσεις. Εχουν συνοριακές διαφορές σε διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή έκτασης 860 τ.χλμ, όπου υπάρχουν ενδείξεις για πιθανά σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Δεν πρέπει να παραβλέπει κανείς το γεγονός πως οι επικείμενες διαπραγματεύσεις Λιβάνου-Ισραήλ ξεκινούν σε μία περίοδο κατά την οποία αφενός ο Λίβανος λειτουργεί σε συνθήκες de facto χρεοκοπίας, ενώ από την άλλη οι επιπτώσεις της πανδημίας επισπεύδουν την οικονομική κρίση και στο Ισραήλ όπου η ανεργία και η φτώχεια έχουν αυξηθεί σημαντικά προκαλώντας σχεδόν καθημερινά αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα