ΑΘΗΝΑ
21:02
|
19.04.2024

Ο ελληνοτουρκικός «πόλεμος» των NAVTEX παραμένει σε πλήρη εξέλιξη, μετά την νέα έκδοση τουρκικής NAVTEX κοντά στη Λέσβο από σήμερα, 9 Οκτωβρίου, ως τις Τρίτη […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ελληνοτουρκικός «πόλεμος» των NAVTEX παραμένει σε πλήρη εξέλιξη, μετά την νέα έκδοση τουρκικής NAVTEX κοντά στη Λέσβο από σήμερα, 9 Οκτωβρίου, ως τις Τρίτη 13 Οκτωβρίου.

Η έκδοση της NAVTEX συμπληρώθηκε με την γνώριμη τουρκική «καταγγελία» περί «παραβίασης» της συνθήκης της Λωζάνης του 1923 από την ελληνική πλευρά με την «μη αποστρατιωτικοποίηση» της Λέσβου.

Την Πέμπτη η Τουρκία είχε εκδώσει άλλη NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σκύρου, Ψαρών, Εύβοιας και Χίου από τις 26 ως και τις 28 Οκτωβρίου, μέρα ελληνικής εθνικής επετείου. Κληθείς να τη σχολιάσει, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Πίτερ Στάνο, προειδοποίησε ότι «τα κράτη-μέλη παρακολουθούν, αξιολογούν και θα λάβουν κατάλληλες αποφάσεις» έναντι της Άγκυρας.

Η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak δικαιολόγησε σήμερα την εξέλιξη σαν απάντηση σε ελληνική Navtex, για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού από τις 27 έως τις 29 Οκτωβρίου, οπότε γιορτάζεται η τουρκική «Ημέρα της Δημοκρατίας». Χαρακτήρισε δε την έκδοση της ελληνικής NAVTEX «προκλητική» κατηγορώντας την Αθήνα πως προσπαθεί να αυξήσει την ένταση στις διμερείς σχέσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα