ΑΘΗΝΑ
22:40
|
24.04.2024
Περισσότερες από 50 δασικές πυρκαγιές είναι ενεργές στη χώρα που πλήττεται από την παρατεταμένη ξηρασία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κατάσταση εθνικής καταστροφής κήρυξε χθες η μεταβατική κυβέρνηση της Βολιβίας, εξαιτίας των πυρκαγιών που συνεχίζουν να μαίνονται, ενισχυμένες από την ξηρασία, σε πέντε από τις εννέα περιφέρειες της χώρας.

“Κηρύσσουμε κατάσταση εθνικής καταστροφής εξαιτίας της ξηρασίας και των πυρκαγιών”, δήλωσε η μεταβατική πρόεδρος Τζανίνε Άνιες από τη Σάντα Κρους προχωρώντας έτσι σε μια κίνηση που της επιτρέπει να ζητήσει διεθνή βοήθεια.

Οι αρχές ανέφεραν περισσότερες από 50 ενεργές δασικές πυρκαγιές, ενώ ο αριθμός των περιοχών που βρίσκονται σε κίνδυνο είναι πολύ μεγαλύτερος. Μέχρι οι φωτιές έχουν επηρεάσει περισσότερες από 600 οικογένειες στη χώρα, αλλά δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι.

Ο υπουργός Άμυνας, Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, διευκρίνισε ότι οι περιφέρειες που πλήττονται είναι η Σάντα Κρους, η Μπένι (βορειοανατολικά), η Πάντο (βόρεια), η Τσουκισάκα (νοτιοανατολικά) και η Ταρίχα (νότια). Η κατάσταση στην πρωτεύουσα Λα Πας βρίσκεται υπό αξιολόγηση, σύμφωνα με τον ίδιο.

Οι πυρκαγιές ευνοούνται από τους ανέμους και τις υψηλές θερμοκρασίες, σημείωσε ο υπουργός, αναγνωρίζοντας ότι οι προσπάθειες κατάσβεσης ήταν ανεπαρκείς την ώρα που δεν αναμένεται καθόλου βροχόπτωση “τις επόμενες 10 ως 15 ημέρες”.

Έκθεση της ΜΚΟ Ίδρυμα Φίλων της Φύσης καταγράφει ότι από τον Ιανουάριο ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, οι πυρκαγιές στη Βολιβία κατέστρεψαν 23 εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων και βοσκοτόπων.

Την περασμένη χρονιά, πυρκαγιές που σάρωσαν το βολιβιανό τμήμα της Αμαζονίας είχαν καταστρέψει 64 εκατομμύρια στρέμματα δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων, κατά την ίδια πηγή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα