ΑΘΗΝΑ
15:41
|
23.04.2024

Με στόχο τη δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων τρεις βδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δημοσιοποίησε νομοσχέδιο που […]

US Speaker of the House, Nancy Pelosi, Democrat of California, speaks to the press on Capitol Hill in Washington, DC, on October 9, 2020. - Pelosi introduced legislation that will create the Commission on Presidential Capacity to Discharge the Powers and Duties of Office, the body and process called for in the 25th Amendment to the US Constitution to enable Congress to help ensure effective and uninterrupted leadership in the office of the president. (Photo by Nicholas Kamm / AFP) (Photo by NICHOLAS KAMM/AFP via Getty Images)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με στόχο τη δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων τρεις βδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δημοσιοποίησε νομοσχέδιο που επικαλείται την 25η τροπολογία του συντάγματος με την οποία ζητά την απομάκρυνση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εάν κριθεί από τους γιατρούς πως η φυσική και πνευματική του κατάσταση δεν του επιτρέπει να συνεχίσει τη διεκπεραίωση της θητείας του μέχρι τη λήξη της στα τέλη Ιανουαρίου 2021.

Σε αυτή την περίπτωση, η Πελόζι διεκδικεί να αναλάβει το κογκρέσο, βάσει συντάγματος, την διακυβέρνηση της χώρας.

Η ίδια ισχυρίστηκε πως ότι δεν το κάνει για να απομακρύνει τον Ντόναλντ Τραμπ από την εξουσία, όπως είχε επιχειρήσει ανεπιτυχώς στο παρελθόν, αλλά επειδή εμφορείται από την «ανάγκη» για «μεγαλύτερη εποπτεία» από το κογκρέσο του Λευκού Οίκου υπό την παρούσα κυβέρνηση. Πρόσθεσε έτσι πως εάν εγκριθεί, το νομοσχέδιο θα αφορά τους επόμενους προέδρους των ΗΠΑ.

Επίσης επέμεινε πως ο πρόεδρος Τραμπ θα πρέπει να αποκαλύψει περισσότερα στοιχεία για την κατάσταση της υγείας του, μετά τη διάγνωση των γιατρών πως μολύνθηκε με τον ιό COVID19.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μιτς Μακόνελ που είναι πρόεδρος της γερουσίας αποδοκίμασε την κίνηση της Πελόζι, στο πλαίσιο δημόσιας εμφάνισής του στο Κεντάκι, χαρακτηρίζοντάς την «παράλογη».

Πάρτε τώρα που “γυρίζει”

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος Τραμπ ανέβαλε τα αρχικά σχέδιά του να ταξιδέψει το Σαββατοκύριακο για να παραστεί σε προεκλογικές εκδηλώσεις σε Φλόριντα και Πενσυλβάνια, μεταθέτοντας αυτά τα πλάνα από την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου.

Ο βασικός λόγος αναβολής θεωρείται η έλλειψη επαρκούς χρόνου για την προετοιμασία των προεκλογικών συγκεντρώσεων.

Ωστόσο δείχνει να παραμένει ιδιαίτερα δραστήριος. Το απόγευμα ενέκρινε ένα νέο, αναθεωρημένο πακέτο οικονομικών μέτρων υποστήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μεγάλων αεροπορικών εταιριών έναντι των δυσμενών συνεπειών που προκαλεί η πανδημία.

Ο Σύμβουλος για θέματα Εμπορίου στον Λευκό Οίκο, Λάρι Κάντλοου, τόνισε πως ο πρόεδρος ενέκρινε το αναθεωρημένο πακέτο μέτρων και επιθυμείν «συμφωνία με τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο».

Ο ίδιος υποστήριζε πως είχαν προγραμματιστεί αργότερα το βράδυ σχετικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Στιβ Μνούτσιν, με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα