ΑΘΗΝΑ
10:04
|
20.04.2024
O πρόεδρος Τραμπ κατηγορεί την Τουρκία πως συνιστά «ασυνήθιστη και έκτακτη απειλή»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε την παράταση της κατάστασης «εκτάκτου ανάγκης» με πρόσχημα την συνέχιση των επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ.

Σε σχετική επιστολή του με ημερομηνία 8 Οκτώβρη που απευθύνει προς την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, ο Αμερικανός πρόεδρος επιλέγει, για πρώτη φορά, να επικρίνει, χωρίς περιστροφές, την Τουρκία για τις χερσαίες επεμβάσεις που πραγματοποιεί σε βάρος των δύο γειτονικών της χωρών εδώ και περίπου τρία χρόνια με πρόσχημα δικούς της λόγους «ασφαλείας».

«Η κατάσταση εντός Συρίας και σε σχέση με τη Συρία και, ιδίως, με τις ενέργειες της κυβέρνησης της Τουρκίας να διεξάγει στρατιωτική επίθεση στη Βορειοανατολική Συρία, υπονομεύει την εκστρατεία να ηττηθεί o ISIS, θέτει σε κίνδυνο πολίτες και απειλεί περαιτέρω να υπονομεύσει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, και συνεχίζει να αποτελεί ασυνήθιστη και έκτακτη απειλή για την εθνική ασφάλεια και την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών» αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του.

Η επιστολή που αναφέρεται στο προεδρικό διάταγμα 13894 με βάση την κατάσταση στη Συρία, οδηγεί σε παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που είχε προγραμματιστεί αρχικά με ισχύ ως τις 14 Οκτωβρίου.

Σε κάθε περίπτωση φανερώνει τον προσχηματικό χαρακτήρα τής και δημιουργεί διάφορα ερωτηματικά για τον πραγματικό απώτερο στόχο, δεδομένου του παράνομου χαρακτήρα των συνεχιζόμενων αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο συριακό έδαφος.

Πριν δύο βδομάδες…

Έχει ενδιαφέρον το γεγονός πως η επιστολή του Προέδρου Τραμπ στο κογκρέσο στέλνεται δύο βδομάδες μετά το γραπτό αίτημα της Επιτροπής Ξένων Σχέσεων της αμερικανικής γερουσίας προς τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Ρόμπερτ Ο Μπράιεν, προκειμένου να παρουσιάσει λεπτομερώς έγγραφα που να καταγράφουν τις στενές οικονομικές και άλλες σχέσεις του Αμερικανού ηγέτη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τις πιθανές «επιπλοκές για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».

Στόχος του αιτήματος αυτού ήταν να εξακριβωθεί εάν οι πιθανές “στενές σχέσεις” των προέδρων Τραμπ και Ερντογάν εξηγούν αφενός την άρνηση του πρώτου να εκτελέσει απόφαση του κογκρέσου και να επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Αφετέρου την απόφαση για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη βόρεια Συρία ώστε να καταληφθεί η περιοχή στη συνέχεια από τουρκικά στρατεύματα σε βάρος των Κούρδων μαχητών των δυνάμεων SDF που πολεμούσαν στο πλευρό των ΗΠΑ.

Αναρρωτιέται ευλόγως κανείς εάν η επιστολή της 8ης Οκτώβρη που απέστειλε ο πρόεδρος Τραμπ προς την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι σχετίζεται με τις παραπάνω πιέσεις της Γερουσίας λίγες βδομάδες πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 3ης Νοέμβρη.

Σε κάθε περίπτωση είναι μάλλον θέμα χρόνου να φανούν οι σκοπιμότητες της απόφασης Τραμπ για την παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, που δείχνουν να έχουν ελάχιστη σχέση με το υποκριτικό ενδιαφέρον του Αμερικανού προέδρου για την ήττα των (κάποτε χρήσιμων) τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ.

Μουσταφά Σεντόπ: Οι ΗΠΑ δεν υπηρετούν την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο

Σήμερα πάντως ο πρόεδρος της τουρκικής βουλής, Μουσταφά Σεντόπ, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik αποδοκίμασε, από την πλευρά του, την παρουσία των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο εκτιμώντας πως «δεν εξυπηρετούν την έννοια της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».

Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ για μόνιμο ελλιμενισμό του ελικοπτεροφόρου USS Hershel «Woody» Williams στη βάση της Σούδας απάντησε: «Η απόφαση να μείνει στη Βάση της Σούδας πλοίο του πολεμικού ναυτικού είναι ακόμη μία συμβολική χειρονομία. Αυτές οι ενέργειες των ΗΠΑ δεν εξυπηρετούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο ούτε τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ…Δεν πιστεύω πως η παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο συνιστά απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας, καθώς υπάρχει ισχυρή συμμαχία μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ για περίπου 70 χρόνια».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα