ΑΘΗΝΑ
03:51
|
19.04.2024

Αντιπροσωπεία της ισλαμικής παλαιστινιακής οργάνωσης, Χαμάς, με επικεφαλής το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Μούσα Αμπού Μαρζούκ, αναχώρησε σήμερα για τη Μόσχα στο πλαίσιο συνέχισης των […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αντιπροσωπεία της ισλαμικής παλαιστινιακής οργάνωσης, Χαμάς, με επικεφαλής το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Μούσα Αμπού Μαρζούκ, αναχώρησε σήμερα για τη Μόσχα στο πλαίσιο συνέχισης των διαβουλεύσεων με Ρώσους διπλωμάτες με επίκεντρο τις ενδοπαλαιστινιακές προσπάθειες για τη συγκρότηση ενιαίου μετώπου απέναντι στις κινήσεις προσέγγισης του Ισραήλ με πλούσιες μοναρχίες του Κόλπου και άλλες αραβικές και μουσουλμανικές χώρες.

Εκπρόσωπος της Χαμάς μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία θα έχει σειρά συναντήσεων στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα αναχώρησε για τη Μόσχα και ο Άχμεντ Ματζνταλάνι, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ ή PLO), που χαιρέτισε την πρόσκληση που έλαβε από τη ρωσική κυβέρνηση για την ενίσχυση των ενδοπαλαιστινιακών προσπαθειών συμφιλίωσης μετά το “ρήγμα” που προκάλεσε το εκλογικό αποτέλεσμα του 2007 δημιουργώντας παράλληλες διοικητικές δομές μεταξύ Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας και Παλαιστινιακής Αρχής που εδρεύει στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης. Ο Ματζνταλάνι, υποστήριξε την ανάγκη οι παλαιστινιακές οργανώσεις να τελειώσουν τις εσωτερικές διαιρέσεις και αντιπαραθέσεις ώστε να αντιπαλέψουν τις δυνάμεις που εμποδίζουν τη δικαίωση του παλαιστινιακού λαού για δίκαιη λύση και ανεξάρτητη Παλαιστίνη.

Από τον Φεβρουάριο του 2019 το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διοργανώνει τακτικά ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες, οι οποίες επιταχύνθηκαν μετά την δημοσιοποίηση του αμερικανικού σχεδίου του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ περί «Συμφωνίας του Αιώνα» στις 28 του περασμένου Ιανουαρίου.

Ρόλο στις ενδοπαλαιστινιακές διαπραγματεύσεις έχει αναλάβει το τελευταίο διάστημα και η Τουρκία που αξιοποιεί το χαρτί του “πολιτικού ισλάμ” για να προωθήσει τα συμφέροντά της στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη σε ενδοπαλαιστινιακή συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, συμμετείχαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της Χαμάς και της Φατάχ του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούτ Αμπάς συμφωνώντας στην διοργάνωση βουλευτικών και προεδρικών εκλογών μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα