ΑΘΗΝΑ
22:42
|
19.04.2024
Οι αποφάσεις θα ληφθούν "από κοινού" μεταξύ των συμμάχων,Το μήνυμα δεν έχει αλλάξει", είπε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, προφανώς ενοχλημένος από την σπουδή Τραμπ να αποσύρει τα στρατεύματα των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν έως τα Χριστούγεννα, επανέλαβε την Πέμπτη (8/10) την απόφαση της Συμμαχίας:

“Αποφασίσαμε μαζί να πάμε στο Αφγανιστάν. Θα κάνουμε μαζί τις προσαρμογές των δυνάμεων και θα φύγουμε μαζί από τη χώρα”, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι έχουν εκφράσει κι αυτοί, επανειλημμένα την ενόχλησή τους από τις ανακοινώσεις του προέδρου Τραμπ για το θέμα ενώ το Πεντάγωνο διαβεβαίωνε κάθε φορά πως καμιά απόφαση δεν θα ληφθεί μονομερώς.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας, ανακοίνωσε την Τετάρτη (7/10), τη βούλησή του να αποσύρει όλους τους Αμερικανούς στρατιώτες από το Αφγανιστάν έως τα Χριστούγεννα, δηλαδή γρηγορότερα από την ημερομηνία που προβλέπει η συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν.

Ωστόσο, δεν διευκρίνισε αν η απόφαση αφορά τις αμερικανικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στις τάξεις της αποστολής του ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται ότι η αποστολή Resolute Support του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν αριθμεί 12.000 στρατιώτες από 38 χώρες, εκ των οποίων οι 8.600 είναι Αμερικανοί.

Οι ΗΠΑ ως γνωστόν, έχουν αναπτύξει και άλλες δυνάμεις στη χώρα.

Οι ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας στις 22 Οκτωβρίου.

“Πήγαμε στο Αφγανιστάν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των ΗΠΑ στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, μετά την επίκληση του άρθρου 5. Η αποστολή του ΝΑΤΟ αριθμούσε στην αρχή περισσότερους από 100.0000 στρατιώτες που μετείχαν σε επιχειρήσεις μάχης. Σήμερα το ΝΑΤΟ έχει 12.000 στρατιώτες που έχουν αναλάβει να συμβουλεύουν και να εκπαιδεύουν τις αφγανικές δυνάμεις”, υπενθύμισε, τονίζοντας ότι το Αφγανιστάν δεν πρέπει να ξαναγίνει “ένα άσυλο για τους τρομοκράτες”.

“Η λήψη των αποφάσεων θα βασίζεται σε συνάρτηση με τις συνθήκες επί του πεδίου”, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. Θα ληφθούν “από κοινού” μεταξύ των συμμάχων, επέμεινε. “Το μήνυμα δεν έχει αλλάξει”, κατέληξε.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ είχε παρουσιάσει τη θέση της Συμμαχίας στην τελευταία συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας στις 12 Φεβρουαρίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα