ΑΘΗΝΑ
06:49
|
20.04.2024
Λίγα λεπτά από την εκεχειρία που άρχισε να ισχύει το μεσημέρι, και οι δύο πλευρές κατηγόρησαν η μία την άλλη ότι την παραβίασαν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησαν ο ένας τον άλλον ότι παραβίασαν τους όρους της κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ το Σάββατο, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το πόσο νόημα θα αποδειχθεί η ανακωχή, που έγινε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας.

Η κατάπαυση του πυρός, που ολοκληρώθηκε μετά από μαραθώνιες συνομιλίες στη Μόσχα που υποστήριξε ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε ως στόχο να σταματήσει τις μάχες για να επιτρέψει στις εθνικές αρμενικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και στις δυνάμεις των Αζέρων να ανταλλάξουν κρατούμενους και νεκρούς.

Μέσα σε λίγα λεπτά από την εκεχειρία που άρχισε να ισχύει από το μεσημέρι, και οι δύο πλευρές κατηγόρησαν η μία την άλλη ότι την παραβίασαν.

Το αρμενικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι οι ένοπλες δυνάμεις του άνοιξαν πυρ σε οικισμό εντός της Αρμενίας, ενώ το Αζερμπαϊτζάν ισχυρίζεται ότι εχθρικές δυνάμεις στο Καραμπάχ πυροβόλησαν προς το αζερικό έδαφος.

Οι συνομιλίες της Μόσχας ήταν η πρώτη διπλωματική επαφή μεταξύ των δύο, αφότου ξέσπασαν συγκρούσεις για τον ορεινό θύλακα στις 27 Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά κατοικείται και ουσιαστικά κυβερνάται από τους Αρμένιους, που κυριαρχούν συντριπτικά σε δημογραφικό επίπεδο.

Πηγές: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα