ΑΘΗΝΑ
11:43
|
25.04.2024
Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, 225 κοινωνικοί ηγέτες και ακτιβιστές δολοφονήθηκαν στην Κολομβία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι κοινωνικές οργανώσεις και οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κολομβίας την Παρασκευή κατήγγειλαν τη δολοφονία του ηγέτη των ιθαγενών Εουλίκιο Πασκάλ Ροντρίγκεζ, που έγινε στην πολιτεία Ναρίνο, στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Ροντρίγκεζ ήταν μέλος της ηγετικής ομάδας της ιθαγενικής κοινότητας της φυλής των Άουα. “La Brava”, στην Εσπριέλα, έναν αγροτικό οικισμό του δήμου Τουμάκο.

Σύμφωνα με το Κολομβιανό Ινστιτούτο Ανάπτυξης και Ειρήνης (Indepaz), άγνωστοι ένοπλοι τον πυροβόλησαν μέχρι θανάτου όταν μπήκε στο σπίτι του το βράδυ της 7ης Οκτωβρίου.

Οι Άουα έχουν καταδικάσει συχνά τις επιθέσεις ένοπλων ομάδων εναντίον των ηγετών τους, οι οποίες έχουν ενταθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις και της καραντίνας.

Η δολοφονία του Ροντρίγκεζ ανεβάζει σε πάνω από 15 τις δολοφονίες ιθαγενών ηγετών στο Νάρινο, το 2020. Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, 225 κοινωνικοί ηγέτες (ηγέτες ομάδων ιθαγενών, ακτιβιστές της LGBTQ κοινότητας, συνδικαλιστές) έπεσαν θύματα δολοφονιών στην Κολομβία.

Πηγές: Telesur

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα