ΑΘΗΝΑ
08:57
|
07.05.2024
“Κρεμάστε τους βιαστές”, φώναξαν διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα Ντάκα και σε άλλες πόλεις της χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διαδηλώσεις συγκλονίζουν από το πρωί του Σαββάτου το Μπαγκλαντές, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να απαιτήσουν δικαιοσύνη μετά από μια σειρά βιασμών και σεξουαλικών επιθέσεων που παρακινούν την κυβέρνηση να επιδιώξει τη θανατική ποινή για τους παραβάτες.

Τα περιστατικά ομαδικών βιασμών έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα, αντιπροσωπεύοντας το ένα πέμπτο των σχεδόν 1.000 επιθέσεων που αναφέρθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου, λέει η ομάδα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ain-o-Salish Kendra.

“Κρεμάστε τους βιαστές”, φώναξαν διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα Ντάκα και σε άλλες πόλεις της χώρας, με εκατοντάδες μαθητές και φοιτητές να βρίσκονται ανάμεσά τους. Πολλοί έφεραν πλακάτ με μηνύματα όπως “Κανένα έλεος στους βιαστές” και “Παρακαλώ πείτε μου, είμαι ο επόμενος;”

Οι διαδηλώσεις του Σαββάτου πυροδοτήθηκαν από τη δημοσίευση βίντεο μιας ομάδας ανδρών που απογύμνωσαν μια γυναίκα και της επιτέθηκαν για σχεδόν μισή ώρα στη νοτιοανατολική περιοχή του Νοακάλι.

Μια έρευνα από ένα αυτόνομο κρατικό σώμα, την Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διαπίστωσε ότι η γυναίκα στο βίντεο είχε βιαστεί επανειλημμένα και τρομοκρατούνταν ενόπλως από μέλος της ομάδας τον τελευταίο χρόνο.

Ο Ανισούλ Χουκ, υπουργός Δικαιοσύνης, υποσχέθηκε ότι θα αναλάβει νομική δράση εναντίον των εγκληματιών ανεξάρτητα από τους πολιτικούς τους δεσμούς, λέγοντας ότι στοχεύει στην τιμωρία τους χωρίς “περιττές” καθυστερήσεις.

Πολύ περισσότεροι βιασμοί εκτιμάται δεν αναφέρονται επειδή οι γυναίκες φοβούνται τον στιγματισμό. Οι ακτιβιστές υπέρ των γυναικείων δικαιωμάτων κατηγορούν τους αυξανόμενους βιασμούς επιρρίπτουν ευθύνες στην κουλτούρα ατιμωρησίας και την προστασία των υπόπτων από υψηλής επιρροής άτομα για πολιτικούς λόγους.

Πριν λίγες ημέρες σάλο είχε επίσης προκαλέσει η υπόθεση βιασμού στην σε πανεπιστήμιο στην πόλη της Σιλέτ, με μέλη της φοιτητικής παράταξης του κυβερνώντος κόμματος να συλλαμβάνονται ως δράστες.

Τα Ηνωμένα Έθνη και οι ομάδες δικαιωμάτων ζήτησαν επείγουσα μεταρρύθμιση του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης για να διασφαλιστεί ότι οι δράστες θα λογοδοτήσουν.

Πηγές: Reuters, Dhaka Tribune

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα