ΑΘΗΝΑ
16:05
|
07.05.2024
Το κοινοβούλιο του Κιργιστάν πρόκειται να συναντηθεί σήμερα Σάββατο και ενδεχομένως να προχωρήσει στην ανάδειξη μιας νέας κυβέρνησης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κοινοβούλιο του Κιργιστάν πρόκειται να συναντηθεί σήμερα Σάββατο και ενδεχομένως να προχωρήσει στην ανάδειξη μιας νέας κυβέρνησης για να τερματίσει ένα κενό εξουσίας στο στρατηγικά σημαντικό έθνος της Κεντρικής Ασίας, το οποίο έχει περιέλθει σε πολιτική κρίση μετά από τις αναταραχές που ξέσπασαν από τις αμφισβητούμενες εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

Η πρώην Σοβιετική δημοκρατία των 6,5 εκατομμυρίων φιλοξενεί μια ρωσική στρατιωτική αεροπορική βάση και χρησιμεύει ως κόμβος για το εμπόριο με τη γειτονική Κίνα. Είναι επίσης έδρα μεγάλης επιχείρησης εξόρυξης καναδικών συμφερόντων.

Το κοινοβούλιο σχεδιάζει να συγκεντρωθεί στην προεδρική κατοικία στα περίχωρα του Μπισκέκ, αφού τα δικά του γραφεία λεηλατήθηκαν από διαδηλωτές που κατέλαβαν βασικά κυβερνητικά κτίρια την Τρίτη.

Η Ρωσία, η οποία ασκεί σημαντική επιρροή στο Κιργιστάν, χαρακτήρισε τις προηγούμενες ημέρες την κατάσταση ως “χάος”. Περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι τραυματίστηκαν και ένα άτομο σκοτώθηκε σε συγκρούσεις από τη στιγμή που ξέσπασαν διαδηλώσεις τη Δευτέρα.

Σημειώνεται ότι διαδηλωτές διαμαρτυρόμενοι για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών κατέλαβαν την Κυριακή (5/10) κατά τη διάρκεια της νύχτας τα κτήρια του κοινοβουλίου και γραφεία της προεδρίας και της Επιτροπής εθνικής ασφαλείας, απελευθερώνοντας τον πρώην πρόεδρο της χώρας και μερικούς πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους που είχαν καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης με την κατηγορία της διαφθοράς.

Ο Πρόεδρος του Κιργιστάν Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ, επέκρινε την αντιπολίτευση, χαρακτηρίζοντας τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής ως απόπειρα κατάληψης της εξουσίας σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ανταποκριτές του BBC στη χώρα πριν λίγες ημέρες.

Οι ηγέτες δύο αντιπολιτευόμενων κομμάτων, ο Ομουρμπέρκ Μπαμπάνοφ και ο Τίλεκ Τοκτογκαζίεφ, νωρίτερα σήμερα κατέληξαν σε συμφωνία για να ενώσουν τις δυνάμεις τους, με την υποστήριξη του πρώην προέδρου Αλμαζμπέκ Αταμπάγιεφ. Άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ωστόσο δήλωσαν πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

Η αντιπολίτευση αποτελείται από 11 κόμματα που εκπροσωπούν σε μεγάλο βαθμό τα συμφέροντα των φυλών, σε μια χώρα που έχει ήδη δει δύο προέδρους να ανατρέπονται από λαϊκές εξεγέρσεις από το 2005.

Πηγές: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα