ΑΘΗΝΑ
20:35
|
26.04.2024
Ένα κόμμα χρειάζεται τουλάχιστον 5 τοις εκατό των ψήφων για την είσοδό του στη Βουλή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώτος γύρος των λιθουανικών κοινοβουλευτικών εκλογών για την εκλογή 141 μελών του κοινοβουλίου της Βαλτικής για τετραετή θητεία διεξάγεται σήμερα την Κυριακή.

Σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Λιθουανίας (CEC), 1.754 υποψήφιοι από 17 κόμματα συμμετείχαν στις εκλογές του Seimas, του κοινοβουλίου της Λιθουανίας. Πάνω από 2,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα ψήφου φέτος.

Ο Πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα προέτρεψε τους Λιθουανούς να ψηφίσουν ενεργά και υπεύθυνα στις βουλευτικές εκλογές για την ευημερία της χώρας.

“Ψηφίζουμε στους δύσκολους καιρούς της πανδημίας, αλλά ο κορονοϊός δεν πρέπει να γίνει λόγος να παραιτηθεί κανείς του δικαιώματος και του καθήκοντος του πολίτη”, δήλωσε ο Ναουσέντα σε διάγγελμα του που δημοσιεύτηκε στο Facebook την Πέμπτη.

Φαβορί για την νίκη θεωρείται η Ένωση Λιθουανών Αγροτών και Πρασίνων, ένα κεντροδεξιό κόμμα που συνδυάζει συντηρητικές αξίες και οικολογικές ανησυχίες, με τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα να ακολουθούν, σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα.

Ένα κόμμα χρειάζεται τουλάχιστον 5 τοις εκατό των ψήφων για την είσοδό του στη Βουλή. Για τους εκλογικούς συνασπισμούς, το όριο είναι 7 τοις εκατό.

Μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών την Κυριακή, η επαναληπτική ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 25 Οκτωβρίου.

Πηγές: Xinhua

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα