ΑΘΗΝΑ
00:19
|
29.09.2024
Επικρίνεται ο Βρετανός πρωθυπουργός επειδή με την σιωπή του ενθαρρύνει την τουρκική προκλητικότητα και τις προσπάθειες Ερντογάν να γίνει "κύριος στρατιωτικός υπερασπιστής" του ισλαμισμού
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την κατάπληξή τους για την «περίεργη» σιωπή της Βρετανίας στην ανάπτυξη της τουρκικής επιθετικότητας σε Ανατολική Μεσόγειο και Νότιο Καύκασο εκφράζει εκτενές άρθρο των Κυριακάτικων Τάιμς (The Sunday Times).

Ο αρθρογράφος Ντόμινικ Λόουσον στο άρθρο του με τίτλο «Το παιχνίδι της Τουρκίας είναι θανατηφόρο και ο Johnson  το γνωρίζει πολύ καλά» και υπότιτλο  «O προ παππούς του Πρωθυπουργού λιντσαρίστηκε γιατί καταδίκασε την αρμενική γενοκτονία» επικρίνει τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον επειδή με την σιωπή του ενθαρρύνει την τουρκική προκλητικότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Φέρνει σε αντιδιαστολή τη σθεναρότερη στάση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έναντι της Άγκυρας και την προ μηνών διαπίστωσή του περί ενός «εγκεφαλικά νεκρού ΝΑΤΟ».

Αποδοκιμάζει ως αναίσχυντη την σιωπή της βρετανικής κυβέρνηση στις διαδοχικές προκλήσεις της Τουρκίας, με τελευταία την συμπαράταξή της με το Αζερμπαϊτζάν στις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Παρατηρεί τις αποστολές Σύρων τζιχαντιστών κατά της Αρμενίας και τις επιχειρήσεις τουρκικών μαχητικών υπέρ του Αζερμπαϊτζάν, εκτιμώντας ότι με αυτές τις κινήσεις ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να αναδειχθεί σε «κύριο στρατιωτικό υπερασπιστή του ισλαμισμού» σε κάθε σύγκρουση σε κάθε μέρος της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

«Αυτό που είναι εκπληκτικό είναι πως όλες αυτές είναι ενέργειες κυβέρνησης χώρας μέλους του ΝΑΤΟ. Αυτό μόνο η Γαλλία το αναδεικνύει. Η ανικανότητα του ΝΑΤΟ να καταδικάσει με ανακοινώσεις, ή με πράξεις την τουρκική στρατηγική, οδήγησε το Γάλλο Πρόεδρο να πει πως το ΝΑΤΟ είναι “εγκεφαλικά νεκρό”» επισημαίνει ο αρθρογράφος. Αντιδρά στην εντεινόμενη συνέχιση πώλησης βρετανικών όπλων προς την Τουρκία, με αφορμή την πρόσφατη συζήτηση μεταξύ του Βρετανού πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου για πωλήσεις βρετανικών όπλων αξίας 20 δις. δολαρίων, καλώντας τον Τζόνσον να πει πώς θα ένιωθε εάν μάθαινε πως βρετανικά όπλα χρησιμοποιούνταν από την Τουρκία, προκειμένου να σκοτωθούν περισσότεροι Αρμένιοι.

Μεταξύ άλλων επισημαίνει ιστορικά δεδομένα με πρώτο το γεγονός πως η Γενοκτονία των Αρμενίων αποτέλεσε «υπόδειγμα» των πολιτικών περί «ζωτικού χώρου» (Lebensraum) του Αδόλφου Χίτλερ.

Θυμίζει μάλιστα και τον προπάππο του Μπόρις Τζόνσον, Αλί Κεμάλ Μπέης, που υπήρξε δημοσιογράφος φθάνοντας μέχρι το αξίωμα του Υπουργού Εσωτερικών στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, λέγοντας πως ήταν ο μόνος που θέλησε να βοηθήσει να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων.  Και ολοκληρώνει θυμίζοντας ότι ήταν ακριβώς γι ΄αυτό το λόγο  απήγαγαν τον προπάππο του τον λύντσαραν μέχρι θανάτου. «Ο Μπόρις Τζόνσον καθώς υπερηφανεύεται για την τουρκική του καταγωγή ποτέ δεν αναφέρθηκε στον φόνο αυτό και αμφιβάλω κατά πόσο το ανέφερε στον Ερντογάν στην τηλεφωνική τους συνομιλία στις 28 Σεπτεμβρίου ή αν του μίλησε για το Ναγκόρνο Καραμπάχ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα