ΑΘΗΝΑ
02:56
|
25.04.2024

Δεν θα μεταβεί τελικώς αύριο στην Άγκυρα, πλην εξαιρετικού απροόπτου, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Ακόμη και αυτός αντιλαμβάνεται το ατελέσφορο μίας τέτοιας επίσκεψης […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεν θα μεταβεί τελικώς αύριο στην Άγκυρα, πλην εξαιρετικού απροόπτου, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Ακόμη και αυτός αντιλαμβάνεται το ατελέσφορο μίας τέτοιας επίσκεψης έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων «για επισκέπτες» και τη νέα επιχείρηση του τουρκικού σκάφους γεωλογικών ερευνών «Oruc Reis» στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Παρόλα αυτά ο Χάικο Μάας θα μεταβεί αύριο διαδοχικά σε Λευκωσία και Αθήνα για συναντήσεις με τους εκεί ομολόγους του και διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της πολιτικής επιλογής του Βερολίνου για έναρξη του «διαλόγου» της Τουρκίας με Ελλάδα και Κύπρο.

Το πρωί της Τρίτης θα συναντηθεί στη Λευκωσία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και στη συνέχεια με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

Αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας σκοπεύει να φτάσει στην Αθήνα όπου το βράδυ θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Και στις δύο περιπτώσεις ο Γερμανός υπουργός θα συζητήσει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με αβέβαιο περιεχόμενο, μιας που, επί του παρόντος, φαίνεται πιθανότερη η αναβολή νέων «διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Γερμανική “ασπίδα” υπέρ Άγκυρας…

Η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ Μαρία Άντεμπαρ ερωτηθείσα από το γερμανικό δίκτυο Deutsche Welle για τους λόγους της ακύρωσης του ταξιδιού  Χάικο Μάας στην Τουρκία, περιορίστηκε στη δήλωση ότι ο Γερμανός υπουργός αποφάσισε να ταξιδέψει μόνο στη Λευκωσία και την Αθήνα. Για κυρώσεις έναντι της Άγκυρας, εννοείται, δεν είπε ούτε κουβέντα…

Και όχι μόνον αυτό! Νωρίτερα σήμερα ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ επέκρινε αφενός ως «μη συνετό βήμα» τη νέα επιχείρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis» στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, αφετέρου όμως έκανε λόγο για… «αμφιλεγόμενη θαλάσσια περιοχή»!

Κατά τα λοιπά, ο  Ζάιμπερτ έκανε έκκληση «όλοι οι εμπλεκόμενοι» να καταβάλουν προσπάθειες, προκειμένου να αποφευχθεί μια κλιμάκωση και να λύσουν τα ζητήματα διένεξης, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων που σχετίζονται με το Δίκαιο της Θάλασσας, «όσο πιο γρήγορα γίνεται, με διάλογο και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».

«Τσουβαλιάζοντας» δηλαδή Αθήνα, Λευκωσία και Άγκυρα ο Ζάιμπερτ αρνήθηκε ακόμη και να κατονομάσει την Τουρκία ως πλευρά που προκαλεί κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα