ΑΘΗΝΑ
18:14
|
25.04.2024

Θέσεις των Ταλιμπάν στην επαρχία Χελμάντ του νότιου Αφγανιστάν έπληξαν αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη σε απάντηση επίθεσης ευρείας κλίμακας κατά στρατιωτικών βάσεων στην περιοχή, πολύ κοντά […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Θέσεις των Ταλιμπάν στην επαρχία Χελμάντ του νότιου Αφγανιστάν έπληξαν αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη σε απάντηση επίθεσης ευρείας κλίμακας κατά στρατιωτικών βάσεων στην περιοχή, πολύ κοντά σε στρατηγικής σημαίας πόλη. Οι ΗΠΑ προχώρησαν σε “πολλά στοχευμένα πλήγματα στη Χελμάντ για να υπερασπιστούν τις αφγανικές δυνάμεις” που δέχτηκαν επίθεση από τους Ταλιμπάν, ανέφερε μέσω του Twitter ο συνταγματάρχης Σόνι Λέγκετ, ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Συγκρούσεις ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο στην περιφέρεια της Λασκάρ Γκα, της πρωτεύουσας της επαρχίας Χελμάντ. Η πόλη αυτή είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη της επαρχίας που δεν ελέγχεται από τους Ταλιμπάν οι οποίοι κατέλαβαν πολλές προωθημένες βάσεις των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας στη συγκεκριμένη ζώνη. Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιντουλάχ Μουτζαχίντ, δήλωσε ότι επανακατέβαλαν περιοχές που ήταν υπό τον έλεγχό τους πριν από μερικούς μήνες. “Δεν έγινε κάποια σημαντική αλλαγή”, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στο Twitter.

Οι βομβαρδισμοί των τελευταίων δύο ημερών σηματοδοτούν μια σπάνια επέμβαση των δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αφγανιστάν μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τους Ταλιμπάν τον περασμένο Φεβρουάριο. Μια συμφωνία με την οποία η Ουάσινγκτον δεσμεύτηκε να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη χώρα μέχρι τα μέσα του 2021. Σε αντάλλαγμα, οι αντάρτες δέχτηκαν μεταξύ άλλων να μην εξαπολύουν επιθέσεις σε πόλεις.

Οι Ταλιμπάν “πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις επιθετικές ενέργειές τους στη Χελμάντ και να περιορίσουν τη βία σε όλη τη χώρα”, είπε από την πλευρά του ο στρατηγός Σκοτ Μίλερ, ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Ο Μίλερ σημείωσε ότι οι επιθέσεις αυτές παραβιάζουν τη συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν και υπονομεύουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η αφγανική κυβέρνηση και οι Ταλιμπάν διεξάγουν από τον Σεπτέμβριο ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ντόχα, οι οποίες ωστόσο προχωρούν πολύ αργά. Οι ισλαμιστές αντάρτες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τη βία ως μέσο άσκησης πίεσης στις διαπραγματεύσεις.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ότι θα ήθελε να επιστρέψουν στη χώρα όλοι οι Αμερικανοί στρατιώτες “μέχρι τα Χριστούγεννα”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα