ΑΘΗΝΑ
08:41
|
20.09.2024
"Μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή" συνιστά η τουρκική navtex
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή” συνιστά για το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από ελληνικές ακτές.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επικρίνει την Τουρκία για υποκρισία διαπιστώνοντας πως “δεν επιθυμεί ειλικρινά διάλογο” και την καταγγέλλει για “επιθετικές και έκνομες τακτικές παρελθόντων αιώνων, επιβεβαιώνοντας περίτρανα το ρόλο της ως του κατεξοχήν παράγοντα αστάθειας και παραβατικότητας στην περιοχή”.

Αναφέρει δε χαρακτηριστικά το άπλωμα “βεντάλιας” της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας “από τη Λιβύη ως το Αιγαίο και την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ και πλέον και το Ναγκόρνο Καραμπάχ”.

Ακολούθως διαπιστώνει τη συστηματική παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και των κανόνων καλής γειτονίας. Καταγράφει επιπλέον την “προκλητική” αδιαφορία της Άγκυρας στις “παροτρύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμόρφωση προς τη διεθνή νομιμότητα, ως αυτονόητη προϋπόθεση κάθε βήματος προόδου στις ευρωτουρκικές σχέσεις”.

Καλεί τέλος την Τουρκία να ανακαλέσει την απόφασή της και να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες διστάζοντας, εντούτοις, να ξεκαθαρίσει κατηγορηματικά εάν η Αθήνα εξακολουθεί να επιδιώκει ή όχι, μετά από όλα αυτά, την έναρξη των περιβόητων “διερευνητικών επαφών” με την Άγκυρα…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα