ΑΘΗΝΑ
19:19
|
23.04.2024
Από τον υπουργό Άμυνας μέχρι τον γαμπρό του Ερντογάν οι Τούρκοι υπεραμύντονται των προκλήσεών τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συντονισμένο πισωγύρισμα κλιμάκωσης από την Τουρκία, καθώς ο ένας μετά τον άλλο Τούρκοι αξιωματούχοι, από τον υπουργό Άμυνας, μέχρι και τον γαμπρό του Ερντογάν, κατηγορούν την Ελλάδα και υπεραμύνονται της παράνομης Navtex για το Oruc Reis.

Tον προκλητικό ισχυρισμό ότι “η πλειονότητα των κατοίκων σε Κρήτη και Ρόδο δεν είναι Έλληνες” διατύπωσε ο αρχιτέκτονας του μνημονίου συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης, αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί, ενώ το Oruc Reis επιστρέφει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Μετά το σημερινό Συμβούλιο εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο, ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ. ενημέρωσε τους ομολόγους για τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας εξηγώντας το προφανές:

“Ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής σε όλες τις προβληματικές καταστάσεις στην περιοχή: Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Συρία, Ιράκ, Κύπρος, Νοτιοανατολική Μεσόγειος. Ο κοινός παρονομαστής είναι η Τουρκία. Η Τουρκία ενεργεί ως ο υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο, ενάντια στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου”.

Στην αντίπερα όχθη ο Τζιχάτ Γιαϊτζί αναλύει τους λόγους για τους οποίους οι κάτοικοι του Καστελόριζου και της Κρήτης δεν είναι Έλληνες.

“Το Αιγαίο είναι ελληνικό όνομα. Το όνομα ενός μέρους κουβαλά το πνεύμα του παρελθόντος και το μεταφέρει προς το μέλλον. Μεταφέρει το πνεύμα των γενιών πριν από μας. Τα ονόματα των χώρων δείχνουν την κυριότητα του έθνους. Τα ονόματα άλλαξαν μετά από τις κατακτήσεις. Αν αυτό έχει ελληνική ονομασία τότε φαίνεται σαν εκείνοι να είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες του. Ποτέ δεν σκεφτήκαμε να χρησιμοποιήσουμε τουρκική ονομασία για ένα μέρος της Ελλάδας, επειδή θεωρούμε αυτό ως κυριαρχικό τους δικαίωμα, αλλά οι Έλληνες δεν κάνουν έτσι”, είπε ο Γιαϊτζί, σύμφωνα με την ιστοσελίδα dha.com.tr.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως “σε βάρος του κόσμου μας διεξάγεται μία σοβαρή επιχείρηση διαμόρφωσης της γνώμης του. Λες και οι πρόγονοί μας πήραν αυτά τα νησιά από τους Έλληνες και με τη συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων επέστρεψαν στους αρχικούς ιδιοκτήτες. Μα εμείς πήραμε αυτά τα νησιά από τους Βενετούς και τους Γενοβέζους. Δεν τα πήραμε από τους Έλληνες. Στα νησιά αυτά μιλάνε ελληνικά.

Διότι επειδή έμειναν υπό την επήρεια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας η γλώσσα τους ήταν τα ελληνικά και αυτήν μιλάνε. Η πλειοψηφία των κατοίκων σε Κρήτη και Ρόδο δεν είναι Έλληνες” έκρινε ο Τούρκος αντιναύαρχος.

Στις ίδιες δηλώσεις, ο Γιαϊτζί υποστηρίζει ακόμη ότι “η συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας για την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, είναι ένα ορόσημο για την Τουρκία. Η Τουρκία μεγεθύνθηκε κατά το 1/4. Τράβηξε ένα φράχτη σε μία περιοχή 189.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Μετά από το Χατάι, είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία επεκτείνεται. Στο σημείο αυτό είναι ανάγκη να αποφευχθούν κινήσεις που θα βλάψουν την συμφωνία Λιβύης Τουρκίας.

Στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία οπωσδήποτε δεν πρέπει να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα για το μοίρασμα των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Από τη στιγμή αυτή, η συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας καταργείται.

Η διαπραγμάτευση σημαίνει ότι θα παραχωρήσετε περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέραν των χωρικών υδάτων. Αν φύγει αυτή η γραμμή, τότε καταργείται και η συμφωνία με τη Λιβύη, καταρρέει η πολιτική για τη Λιβύη, τίθεται εν αμφιβόλω η παρουσία μας στη Λιβύη και καταρρέει και η πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο” κατάληξε ο αντιναύαρχος.

Διπλωματικός πυρετός

Μετά τη νέα προκλητική Navtex της Τουρκίας για επιστροφή του Oruc Reis ανοιχτά του Καστελλορίζου και εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του σχετικά με τη νέα τουρκική πρόκληση, αλλά και το άνοιγμα των Βαρωσίων.

Σε δήλωσή του, μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο κ. Δένδιας εξαπέλυσε πυρά κατά της Τουρκίας: “Εξήγησα επίσης το προφανές: ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής σε όλες τις προβληματικές καταστάσεις στην περιοχή: Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Συρία, Ιράκ, Κύπρος, Νοτιοανατολική Μεσόγειος. Ο κοινός παρονομαστής είναι η Τουρκία. Η Τουρκία ενεργεί ως ο υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο, ενάντια στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου”, τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σχετικά με τις εξελίξεις, επισημαίνοντας ότι θα θέσει το ζήτημα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις 15 και 16 Οκτωβρίου. “Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον κ. Μισέλ ότι θα θέσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας” αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το Μαξίμου.

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επεσήμανε πως οι νέες αυτές τουρκικές ενέργειες έρχονται “σε πλήρη σύγκρουση με τα συμπεράσματα του Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου 2020”.

“Η Τουρκία απέδειξε την αναξιοπιστία της. Χρειάζεται περισσότερο μαστίγιο”, κατέληξε ο κ. Πέτσας.

Στην αντίπερα όχθη, δε φαίνεται να λογαριάζουν ιδιαίτερα τις αντιδράσεις. Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, επέμεινε πως το “Oruc Reis” θα συνεχίσει τις έρευνες του όπως είχε προγραμματιστεί, τονίζοντας ότι θα υπάρχει και συμβολή του πολεμικού ναυτικού.

“Οι ναυτικές μας δυνάμεις θα παρέχουν την απαραίτητη συνοδεία και προστασία στα ερευνητικά μας σκάφη, ανάλογα με τις ανάγκες”, δήλωσε ο ίδιος.

“Διακυβεύονται η θαλάσσια δικαιοδοσία μας, τα δίκαια μας και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. ‘Εχουμε δικαιοδοσία από τον ΟΗΕ, διεξάγουμε επιστημονικές και τεχνικές μελέτες κι αυτό δεν αποτελεί απειλή για κανέναν, αλλά οι Έλληνες κάνουν τα πάντα για να αυξήσουν την ένταση” υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ προσθέτοντας μάλιστα: “Ελπίζουμε οι Έλληνες να αποφύγουν προκλητικές ενέργειες”.

Τις προθέσεις για το “Oruc Reis” έκανε γνωστές και ο υπουργός ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ μέσω twitter: “Οι εργασίες συντήρησης του ερευνητικού μας σκάφους Oruc Reis ολοκληρώθηκαν. Το πλοίο μας σήκωσε άγκυρα για να ακτινογραφήσει τη Μεσόγειο. Θα συνεχίσουμε να ερευνούμε, να σκάβουμε και να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας. Εάν υπάρχει [κοίτασμα] σίγουρα θα το βρούμε”, έγραψε στον λογαριασμό του, στο Twitter.

Tαυτόχρονα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ προειδοποίησε :

“Πάντα δίνουμε απάντηση σε εκείνους που το βάζουν στα πόδια από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων”.

Με βίντεο από τα κατορθώματα του Oruc Reis, εύχεται καλύ τύχη στη νέα “επιχείρηση” ο γαμπρός του Τούρκου Προέδρου και έμπιστος επί της οικονομίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Σημειώνεται ότι αύριο αναμένεται η επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας, σε Αθήνα και Λευκωσία. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εκπροσώπου του, Μαρία Άντεμπαρ, ο κ. Μάας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενώ θα έχει συνάντηση και με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη. Το απόγευμα θα μεταβεί στην Αθήνα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα