ΑΘΗΝΑ
11:50
|
01.07.2024

Η άρση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στις 18 Οκτωβρίου θα σηματοδοτήσει «μεγάλη ήττα για τις ΗΠΑ» παρά τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον για οικονομικό «στραγγαλισμό» […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η άρση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στις 18 Οκτωβρίου θα σηματοδοτήσει «μεγάλη ήττα για τις ΗΠΑ» παρά τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον για οικονομικό «στραγγαλισμό» της Τεχεράνης μέσω οικονομικών κυρώσεων. Αυτό τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Σαίντ Χατιμπζαντέχ αναφερόμενος στην ημερομηνία λήξης του διεθνούς εμπάργκο όπλων που θα επιτρέψει στην ιρανική κυβέρνηση να προβεί στις εισαγωγές σύγχρονων συμβατικών όπλων από το εξωτερικό, με πρώτη τη Ρωσία που έχει δηλώσει επισήμως σχετικό ενδιαφέρον.

Με αυτή την αφορμή ο Ιρανός αξιωματούχος κάλεσε την ΕΕ να τηρήσει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, από την οποία οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν μονομερώς.

Προειδοποίησε δε πως εάν αποτύχουν, τότε θα είναι «συνεργοί σε εγκλήματα κατά του ιρανικού λαού».

Πριν λίγες μέρες το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις  σε 18 μεγάλες ιρανικές τράπεζες σε μία προσπάθεια να αποκλείσει το ιρανικό από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η κίνηση αυτή είχε τότε καταδικαστεί από την ιρανική κυβέρνηση ως ενέργεια «οικονομικής τρομοκρατίας».

Υπό το βάρος κλιμάκωσης των αμερικανικών πιέσεων το Ιράν εντείνει συνεργασίες και συμμαχίες με ανταγωνιστές των ΗΠΑ, με πρώτη την Κίνα.

Τι είπε ο Ζαρίφ στο Πεκίνο

Την Κυριακή είχε μεταβεί στο Πεκίνο, ανταποκρινόμενος σε επίσημη πρόσκληση του Κινέζου ομολόγου του Γουάνγκ Γι, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Ο Ζαρίφ εξήρε τη διμερή συνεργασία χαρακτηρίζοντας “καρποφόρες” τις συνομιλίες που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του σχετικά με το Πλαίσιο Διμερών Στρατηγικών Σχέσεων που μεταξύ άλλων καθορίζει 25ετές πλάνο πολύπλευρων κινεζικών επενδύσεων ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων στην ιρανική οικονομία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα