ΑΘΗΝΑ
11:55
|
06.05.2024
Ο Λαγός καταγγέλει πολιτικές παρεμβάσεις. Κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου.
Ôñßôç çìÝñá ôçò áêñïáìáôéêÞò äéáäéêáóßáò ôçò áðüöáóçò óôçí äßêç ôçò ×ñõóÞò ÁõãÞò ôçí ÐáñáóêåõÞ 9 Ïêôùâñßïõ 2020. (EUROKINISSI/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κανένα ελαφρυντικό για το διεθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής δεν αναγνώρισε το δικαστήριο, όπως και στους περισσότερους από τους πρώην βουλευτές.

Έτσι, κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνωρίστηκε στην ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής και συγκεκριμένα στους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Χρήστο Παπά, Ηλία Παναγιώταρο, Γιώργο Γερμενή και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Επιπλέον, η έδρα αποφάσισε να αναγνωρίσει τα εξής ελαφρυντικά:

  • Της μετεφηβικής ηλικίας στους: Αναδιώτη, Τσακανίκα, Χρυσαφίτη, Αγριογιάννης, Ευγενικός, Μαρίας, Παπαδόπουλος και Χατζηδάκης.
  • Της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς στους: Δήμου, Σκάλκο, Αλεξόπουλο και Μπούκουρα.
  • Της ειλικρινούς μεταμέλειας στον Μίχο.
  • Του πρότερου σύννομου βίου στον Αρβανίτη.

Συγκεκριμένα:

Δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό στους 7 της Χρυσής Αυγής που αποτελούσαν το διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής.
Δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό στους περισσότερους βουλευτές που έχουν κριθεί ένοχοι για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωσης.
Δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό για τον Γιώργο Ρουπακιά, αλλά και για όσους εμπλέκονται στη δολοφονία Φύσσα, στην επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ και στους Αιγύπτιους ψαράδες.

Αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου από τον Λαγό

Αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου κατέθεσε ο Γιάννης Λαγός καταγγέλλοντας προκατάληψη του δικαστηρίου.

Όπως είπε το αίτημα του θα υποστηρίξει ο δικηγόρος Κώστας Πλεύρης.

Παίρνοντας το λόγο ο ευρωβουλευτής δήλωσε:

“Θέλω να καταθέσω αίτημα εξαίρεσης ολόκληρου του δικαστηρίου επειδή υπάρχει καταπάτηση του τεκμηρίου της αθωότητας. Θεωρώ ότι υπάρχουν προκαταλήψεις απέναντι μας. Υπάρχει άμεση και έμμεση παρέμβαση ακόμη και του πρωθυπουργού της χώρας. Σας έχουν πιέσει. Δεν υπάρχει απλή υπόνοια υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για όσα έχω πει”.

Πρόεδρος: Μπορείτε να εξειδικεύσετε τα στοιχεία;
Λαγός: Θα τα εξειδικεύσει ο συνήγορός μου
Πρόεδρος: Εδώ είναι ο συνήγορός
Λαγός: Θα διορίσω νέον, τον κύριο Κωνσταντίνο Πλεύρη
Πρόεδρος: Σε μισή ώρα να είναι εδώ

Το δικαστήριο διέκοψε για μισή ώρα προκειμένου να προσέλθει ο Κ. Πλεύρης και να εξειδικεύσει τα στοιχεία. Ο Λαγός διευκρίνισε ότι εκπροσωπεί μόνο τον εαυτό του και όχι άλλους συγκατηγορουμένους του.

Αναμένεται ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Πλεύρης, για να αναλύσει την ένσταση του Ιωάννη Λαγού.

Ετσι, είναι πολύ πιθανό σήμερα να μην εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου επί των ποινών.

Η διαδικασία που προβλέπεται να ακολουθηθεί είναι: Αφού ο συνήγορος εκθέσει νομικά το αίτημα του εντολέα του και το παραδώσει γραπτώς, η παρούσα σύνθεση -εφόσον δεν κριθεί απαράδεκτο το αίτημα- θα πρέπει να αποσυρθεί και στην έδρα να ανέβει άλλη σύνθεση, που θα κρίνει την αίτηση εξαίρεσης που υπέβαλε ο καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Γιάννης Λαγός.

Η εξέλιξη της διαδικασίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής θα κριθεί μετά την απόφαση που θα λάβει η νέα σύνθεση.

Εξέταση ανασταλτικότητας και συλλήψεις

Αύριο (13/10) αναμένεται να τεθεί υπό εξέταση και το ζήτημα για την ανασταλτική δυνατότητα της έφεσης που θα ασκήσουν οι καταδικασθέντες: Αν δηλαδή θα τεθεί, και για ποιους, ζήτημα κράτησης στη φυλακή.

Εφόσον το δικαστήριο δεν χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, εκδίδει απόσπασμα της απόφασης του για κάθε καταδισκασθέντα που πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή, το οποίο αποστέλλεται στην Αστυνομία προκειμένου να γίνει η σύλληψή του.

Δέκα προσαγωγές χρυσαυγιτών έξω από το Εφετείο

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν πριν από λίγο έξω από το Εφετείο μεταξύ μελών του ΠΑΜΕ και ελάχιστων χρυσαυγιτών. Η αστυνομία παρενέβη και το μικρο-επεισόδια έληξαν. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, η αστυνομία προχώρησε σε δέκα προσαγωγές ατόμων που πρόσκεινται στη Χρυσή Αυγή επειδή συγκεντρώθηκαν έξω από το Εφετείο Αθηνών παρά τη σχετική απαγόρευση.

Να θυμίσουμε πως οι αρχές έβαλαν πρόωρο τέλος σε κάθε σκέψη για ναζιστικές συγκεντρώσεις, απαγορεύοντάς τις με σχετική ανακοίνωση. 

Την ίδια ώρα στην λεωφόρο Αλεξάνδρας εξελίσσεται μεγάλη συγκέντρωση από το ΠΑΜΕ κατά της Χρυσής Αυγής με αίτημα “τις ανώτερες δυνατές ποινές” για τους καταδικασμένους. Το ρεύμα κυκλοφορίας από Πατησίων προς Κηφισίας είναι κλειστό μπροστά στο Εφετείο.

“Η καταδίκη της νεοναζιστικής, εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής πρέπει να συνοδευτεί με τις ανώτερες ποινές» αναφέρουν Ομοσπονδίες οικοδόμων, εργαζόμενων στο φάρμακο, στα τρόφιμα-ποτά, το συνδικάτο μετάλλου Αττική και Ναυπηγικής Βιομηχανίας και καλούν τα συνδικάτα της Αθήνας, τους φοιτητικούς συλλόγους και τους μαζικούς φορείς σε συγκέντρωση “ώστε να φτάσει η δίκη μέχρι το τέλος της, μέχρι την επιβολή των ανώτερων ποινών”.

Νωρίτερα, η Μάγδα Φύσσα, η οποία έφτασε στο Εφετείο για την συνέχιση της δικονομικής διαδικασίας, καταχειροκροτήθηκε από τους συγκεντρωμένους.



Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα