ΑΘΗΝΑ
22:13
|
21.06.2024
Ανταποκριτής του RT στο πεδίο, διαψεύδει τους ισχυρισμούς του Αζερμπαϊτζάν για την"απελευθέρωση" του Αντρούτ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι μάχες συνεχίζονται παρά την κατάπαυση του πυρός που υποτίθεται ότι ισχύει στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Το Αζερμπαϊτζάν που ισχυρίζεται ότι τα εδάφη του ανήκουν και η Αρμενία, η οποία υποστηρίζει στρατιωτικά την αποσχισμένη δημοκρατία, συμφώνησαν να σταματήσουν τις εχθροπραξίες από το μεσημέρι του Σαββάτου (10/10). Έκτοτε, και τα δύο μέρη κατηγορούν το ένα το άλλο ότι παραβίασαν την συμφωνία για εκεχειρία.

Η αζερινή διπλωματία κατηγορώντας τις αρμενικές δυνάμεις, δήλωσε ότι “σκοτώθηκαν 7 άνθρωποι σε βομβαρδισμούς που έπληξαν την πόλη Γκάντζα του Αζερμπαϊτζάν.

“Νέα πυραυλική επίθεση από τις αρμενικές δυνάμεις σε κατοικημένη ζώνη στην Γκάντζα, τη δεύτερη πόλη του Αζερμπαϊτζάν, επτά νεκροί και 33 τραυματίες”, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στον λογαριασμό του στο Twitter και δημοσιοποίησε φωτογραφίες από καταστροφές.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας της αυτονομιστικής περιφέρειας του Ναγκόρνο Καραμπάχ διέψευσε πως βομβάρδισε την Γκάντζα. “Είναι απόλυτο ψέμα”, δήλωσε και διαβεβαίωσε πως “σέβεται τη συμφωνία ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός” ενώ κατηγόρησε την αζερινή πλευρά ότι έπληξε “το Στεπανακέρτ, το Χαντρούτ, το Μαρτούνι και άλλες κατοικημένες ζώνες”.

Η πρωτεύουσα του ΝαγκόρνοΚαραμπάχ, το Στεπανακέρτ, έγινε στόχος πληγμάτων στη διάρκεια της περασμένης νύκτας, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται εκεί και έκαναν λόγο για τρία έως τέσσερα κύματα βομβαρδισμών ακολουθούμενα από περίπου 10 εκρήξεις.

Ο Αρμένιος επικεφαλής του αυτονομιστικού θυλάκου του Ναγκόρνο Καραμπάχ δήλωσε πως η κατάσταση είναι “πιο ήρεμη” απ’ ότι ήταν το Σάββατο (10/10).

“Χθες διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχε κατάπαυση του πυρός. Φαίνεται πως από σήμερα (11/10) το πρωί είναι πιο ήρεμα, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα”, δήλωσε ο Αραΐκ Αρουτιουνιάν, ο αυτονομιστής πρόεδρος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κάνοντας πάντως λόγο για “μερικές ανταλλαγές πυροβολισμών και όλμων”.

Ο Αρουτιουνιάν κατηγόρησε τις αζερινές δυνάμεις ότι προσπάθησαν ανεπιτυχώς να καταλάβουν την πόλη Αντρούτ και δήλωσε πως η διαδικασία της ανταλλαγής αιχμαλώτων μεταξύ των δύο πλευρών θα έπρεπε να έχει αρχίσει σήμερα, αλλά είναι ασαφές το αν και το πότε μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Ανταποκριτής της RT, στο πεδίο, ανακάλυψε ότι το Αντρούτ, πόλη ελεγχόμενη από την Αρμενία στον Ναγκόρνο-Καραμπάχ, την οποία το Αζερμπαϊτζάν ισχυρίζεται ότι “απελευθέρωσε”, τουλάχιστον εν μέρει δεν βρίσκεται ακόμη υπό τον έλεγχο του Μπακού.


Οι ισχυρισμοί του Μπακού διαφέρουν από την πραγματικότητα, ανέφερε ο Igor Zhdanov του RT, καθώς το τμήμα του Αντρούτ όπου κατάφερε να φτάσει ελέγχεται ακόμη από τις δυνάμεις του Καραμπάχ.

Έντονες μάχες διεξήχθησαν στην περιοχή, με βαρύ πυροβολισμό και από τις δύο πλευρές, είπε ο ανταποκριτής, ενώ στο δρόμο της επιστροφής στο Στεπανακέρτ, είδε τουλάχιστον δύο αεροπορικές επιδρομές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση “εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία της” μετά τις παραβιάσεις της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

“Σημειώνουμε με βαθύτατη ανησυχία αναφορές που κάνουν λόγο για τη συνέχιση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων, κυρίως κατά αμάχων και για απώλειες αμάχων”, επισήμανε σε ανακοίνωση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα