ΑΘΗΝΑ
08:24
|
26.04.2024
Ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας ζητεί ψυχραιμία μετά τη χθεσινή επίθεση στο οδόφραγμα προς την Αμμόχωστο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με γραπτή δήλωσή του χαρακτήρισε “άκρως απαράδεκτα και καταδικαστεά” τα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής (11/01) στο οδόφραγμα της Δερύνειας.

Η ένταση στο σημείο προκλήθηκε όταν 200 περίπου άτομα, με με μαύρα ρούχα και κουκούλες, προσέγγισαν το οδόφραγμα της Δερύνειας, κρατώντας ξύλα και φωνάζοντας συνθήματα. Αφού κατάφεραν να σπάσουν την μπάρα που εμποδίζει τη διέλευση προς την Αμμόχωστο, άναψαν πυρσούς και πέταξαν φωτοβολίδες, φωνάζοντας συνθήματα όπως “Η Κύπρος είναι ελληνική”.

Στη δήλωση του ο κ. Αναστασιάδης σημειώνει ότι κατανοεί “τα αισθήματα αγανάκτησης και πικρίας που διακατέχουν τον Κυπριακό Ελληνισμό ως αποτέλεσμα της απόφασης της Τουρκίας και του εγκάθετου της να προχωρήσουν, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην αλλοίωση του καθεστώτος ή την απειλή για ένταξη των Βαρωσίων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση”. Ενέργεις, όμως, «ανάλογες με τις χθεσινές, όχι μόνο δεν θα συμβάλουν στον τερματισμό της κατοχής και την αποτροπή των σχεδιασμών της Άγκυρας, αλλά, αντιθέτως, θα επισπεύσουν και θα δικαιώσουν τους μέχρι σήμερα αβάσιμους ισχυρισμούς που προβάλλει η Τουρκία”.

Όπως υπογραμμίζει ο Κύπριος πρόεδρος, “Την ώρα που το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών επαναβεβαιώνει με αυστηρότητα τις Αποφάσεις του, και ο ΓΓ του ΟΗΕ δηλώνει ότι προτίθεται να αναλάβει νέα πρωτοβουλία για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, την ώρα που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και ηγέτες χωρών Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, και όχι μόνον, καταδικάζουν τις ενέργειες της Τουρκίας και κινητοποιούνται για αποτροπή των σχεδιασμών της, δεν επιτρέπεται σε κανένα, ανεξαρτήτως κινήτρων, με τις ενέργειες του να δώσει άλλοθι στην Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς”.

Καταλήγοντας, ο κ. Αναστασιάδης ζητεί “τις κρίσιμες τούτες ώρες, ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, προκειμένου μέσα από πνεύμα ενότητας να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να αποτρέψουμε τους σχεδιασμούς της Άγκυρας και του κατοχικού καθεστώτος”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα