ΑΘΗΝΑ
03:02
|
18.04.2024

Σε επιστολή του προς τους πολίτες του κόσμου ο πρόεδρος της Βενεζουέλας καταδικάζει τον “παράνομο” οικονομικό αποκλεισμό της χώρας που έχει επιβάλλει στη χώρα του […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε επιστολή του προς τους πολίτες του κόσμου ο πρόεδρος της Βενεζουέλας καταδικάζει τον “παράνομο” οικονομικό αποκλεισμό της χώρας που έχει επιβάλλει στη χώρα του η κυβέρνηση τω ΗΠΑ για περίπου δύο δεκαετίες.

Στην επιστολή, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα το περασμένο Σάββατο, ο Μαδούρο τόνισε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια “ο αποκλεισμός πέτυχε τη μείωση χρηματοδοτήσεων προς τη Βενεζουέλα, εμπόδισε την πρόσβαση της χώρας σε συνάλλαγμα για την απόκτηση προμηθειών σε τρόφιμα, φάρμακα, ανταλλακτικά και στοιχειώδεις πρώτες ύλες για την οικονομική δραστηριότητα της χώρας”. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας υπενθύμισε επίσης ότι “οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απαγορεύσει την εμπορική εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, το κύριο εξαγωγικό προϊόν και βασική πηγή οικονομικού εισοδήματος της χώρας”.

Στην επιστολή του ο Νικολάς Μαδούρο επικαλείται έρευνα του αμερικανού Κέντρου Οικονομικών και Πολιτικών Ερευνών, η οποία διαπίστωσε πως ο οικονομικός αποκλεισμός είναι “υπεύθυνος για τον θάνατο 400.000 ανθρώπων” στη Βενεζουέλα.

Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση των ΗΠΑ για επιβολή νέων κυρώσεων στη Βενεζουέλα εν μέσω της πανδημίας η εθνοσυνέλευση στο Καράκας ενέκρινε την περασμένη Πέμπτη νόμο που επιτρέπει στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο να υπογράφει εμπιστευτικές πετρελαϊκές συμφωνίες με ιδιωτικές εταιρείες και ξένα κράτη.

Ο Μαδούρο παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο «αντι-αποκλεισμού», μία παράλληλη νομοθεσία που δημιούργησε για να παρακάμψει το Κογκρέσο, όπου ηγείται η αντιπολίτευση. “Μπορούμε να προσφέρουμε στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο ένα νομικό εργαλείο για να συνεχίσει τη μάχη, και να αντιμετωπίσει τον αποκλεισμό”, δήλωσε ο Ντιοσδάδο Καμπέγιο, πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης και αντιπρόεδρος του κυβερνόντος Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας ο νέος νόμος “θα επιτρέψει τη δημιουργία μηχανισμών για τη βελτίωση των εισοδημάτων της χώρας. Παράλληλα, θα λειτουργήσει ως κίνητρο για την ενεργοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας στο εσωτερικό και τη σύναψη παραγωγικών συμμαχιών”.

Πηγή: teleSur

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα