ΑΘΗΝΑ
02:55
|
20.04.2024

Ξεκίνησε και θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες η ακρόαση της δικαστή Έιμι Κόνι Μπάρετ ενώπιον της επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ για την πλήρωση […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ξεκίνησε και θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες η ακρόαση της δικαστή Έιμι Κόνι Μπάρετ ενώπιον της επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ για την πλήρωση της θέσης που άφησε κενή στο Ανώτατο Δικαστήριο με τον θάνατό της η εμβληματική, προοδευτική δικαστής Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ.

Ο πρόεδρος της επιτροπής της Γερουσίας τόνισε ότι θα είναι μια “μακρά και επίμαχη εβδομάδα” καθώς επιδίωξη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είναι ο διορισμός της δικαστή που πρότεινε ο Ντόναλντ Τραμπ πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Οι Δημοκρατικοί διαφωνούν με την επιλογή της Μπάρετ καθώς η επικύρωση του διορισμού της θα δώσει μια πλειοψηφία 6 προς 3 υπέρ των συντηρητικών στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δικαστικές αποφάσεις κατά του δικαιώματος στην άμβλωση, υπέρ της μεγαλύτερης ελευθερίας στην οπλοκατοχή και υπέρ της σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής.

Η εναρκτήρια δήλωση της 48χρονης Έιμι Κόνι Μπάρετ θα γίνει μετά την τοποθέτηση και των 22 μελών της επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της επιτροπής και Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Λίντσεϊ Γκρέιαμ, χαρακτήρισε την Μπάρετ “άξια” αντικαταστάτρια της Γκίνσμπεργκ. “Θα είναι μια μακρά και επίμαχη εβδομάδα. Ας επιδείξουμε σεβασμό και να μην ξεχνάμε ότι ο κόσμος μάς παρακολουθεί”, σημείωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων.

Να σημειωθεί ότι οι Ρεπουμπλικανοί έχουν την πλειοψηφία στη Γερουσία και ως εκ τούτου ο διορισμός της Μπάρετ θεωρείται βέβαιος.

Οι συντηρητικοί χριστιανοί βλέπουν πολύ θετικά τη δικαστή Μπάρετ, καθώς είναι και η ίδια πιστή καθολική, είναι αντίθετη στις αμβλώσεις και θεωρεί γάμο την ένωση “ενός άνδρα με μία γυναίκα”.

Η Μπάρετ, μητέρα επτά παιδιών –δύο εκ των οποίων έχει υιοθετήσει, ενώ το μικρότερο βιολογικό της παιδί πάσχει από σύνδρομο Down-  έχει δηλώσει κάποτε ότι “σκοπός της” είναι “να υπηρετεί το Βασίλειο του Θεού”. Όμως η δικαστής διαβεβαιώνει ότι οι προσωπικές της πεποιθήσεις δεν επηρεάζουν το έργο της.

Ενώπιον της Γερουσίας αναμένεται να υπογραμμίσει ότι θα κρίνει τις νομικές υποθέσεις αμερόληπτα “ανεξαρτήτως των προσωπικών μου προτιμήσεων”. “Τα δικαστήρια δεν έχουν δημιουργηθεί για να λύνουν κάθε πρόβλημα ή να διορθώνουν κάθε λάθος της δημόσιας ζωής μας. Οι αποφάσεις της δημόσιας πολιτικής (…) πρέπει να λαμβάνονται από τους πολιτικούς που εκλέγονται και λογοδοτούν στον λαό”, πρόκειται να δηλώσει επίσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα