ΑΘΗΝΑ
09:51
|
25.04.2024
Στα άμεσα σχέδια του Μπάιντεν η συνάντηση κορυφής με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, αν φυσικά αναδειχθεί νικητής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια συνάντηση κορυφής με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, είναι στα άμεσα σχέδια του Τζο Μπάιντεν, αν φυσικά αναδειχθεί νικητής, αποκάλυψε στενός συνεργάτης του υποψήφιου Αμερικανού προέδρου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Νοτίου Κορέας Yonhap News Agency, ο συνεργάτης και σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Μπάιντεν, Μπράιαν ΜακΚέον, τόνισε πως ο υποψήφιος πρόεδρος έχει στόχο να επιτύχει την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και για τον λόγο αυτό θα επιδιώξει συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, αν βέβαια επικρατήσει του Ντόναλντ Τραμπ, στην κούρσα της 3ης Νοεμβρίου.

Ο ΜακΚέον ανέφερε επίσης, πως ο Μπάιντεν θα επιχειρήσει μια διαφορετική προσέγγιση από αυτή του Ντόναλντ Τραμπ στο θέμα της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου, καθώς θα φροντίσει να έχει γίνει καλή προετοιμασία πριν από μία συνάντηση με τον ισχυρό άνδρα της Βορείου Κορέας.

“Σίγουρα θα είναι μια διαφορετική συνάντηση από εκείνη της προεδρίας Τραμπ. Ο Τζο Μπάιντεν κατανοεί πως το θέμα της Βόρειας Κορέας είναι αρκετά πολύπλοκο και δεν μπορεί κανείς να το επιλύσει μέσα σε δύο συναντήσεις αρχηγών – κρατών”, τόνισε χαρακτηριστικά.

“Νομίζω πως ο Μπάιντεν θα θελήσει να συναντηθεί με τον Κιμ αν πρόκειται η συνάντηση να είναι μέρος μιας τρέχουσας στρατηγικής που θα μας οδηγήσει στον στόχο της αποπυρηνικοποίησης”, τόνισε ο ΜακΚέον και συμπλήρωσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ είχε αρχίσει τις συζητήσεις για το θέμα με μια συνάντηση κορυφής αντί “να έχει καταστρώσει μια λεπτομερή στρατηγική για να επιτύχει τους στόχους του”.

Στην συνέχεια αποκάλυψε πως στο πλαίσιο αυτό ο υποψήφιος των Δημοκρατικών θα συνεργαστεί με τη Νότιο Κορέα, την Ιαπωνία αλλά και με την Κίνα καθώς κοινός στόχος αυτών των χωρών είναι η ειρήνη και η ευημερία στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν συναντήθηκαν συνολικά τρεις φορές για να συζητήσουν την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα.

Στις 12 Ιουνίου του 2018 στη Σιγκαπούρη, οι δύο ηγέτες υπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Στις 27 Φεβρουαρίου του 2019, η συνάντησή τους στο Ανόι κατέληξε σε “φιάσκο”.

Η τελευταία φορά που συναντήθηκαν Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν, ήταν στις 30 Ιουνίου του 2019 στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ανάμεσα στη Βόρεια και στη Νότια Κορέα.

“Ο Τζο Μπάιντεν δεν είναι ο πρόεδρος Ομπάμα και ο κόσμος είναι διαφορετικός τώρα τέσσερα χρόνια αργότερα, επειδή το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας έχει εξελιχθεί”, είπε επίσης ο ΜακΚέον, τονίζοντας την πουδαιότητα της σοβαρής διπλωματικής προετοιμασίας που θα πρέπει να έχει προηγηθεί σε κατώτερο επίπεδο, πριν από μια συνάντηση κορυφής των δύο ηγετών. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα