ΑΘΗΝΑ
20:09
|
22.11.2024

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των ΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), Φιλίπε Λατσαρίνι, υποστηρίζει ότι υπάρχει κόσμος στη Γάζα […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των ΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), Φιλίπε Λατσαρίνι, υποστηρίζει ότι υπάρχει κόσμος στη Γάζα που ψάχνει στα σκουπίδια για τροφή καθώς οι Παλαιστίνιοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια “πανδημία φτώχειας”.

Στον Λίβανο, τη Συρία, την Ιορδανία, τη Γάζα και αλλού, η υγειονομική κρίση από τον νέο κορονοϊό έχει επιτείνει τις συνθήκες διαβίωσης για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες σύμφωνα με τον γενικό επίτροπο της UNRWA. “Επικρατεί απόγνωση και απελπισία”, πρόσθεσε σε συνέντευξή του ο Φιλίπε Λατσαρίνι, ο οποίος ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα τον περασμένο Απρίλιο.

“Όλο και περισσότεροι άνθρωποι είναι υποχρεωμένοι να παλέψουν για να παρέχουν ένα ή δύο γεύματα την ημέρα στις οικογένειές τους”, σημείωσε ο Ελβετός αξιωματούχος.

Η UNRWA  διανύει περίοδο κρίσης καθώς όπως υποστήριξε ο Λατσαρίνι μονίμως φαίνεται πως ελλοχεύει ο κίνδυνος της οικονομικής κατάρρευσης. Έπειτα, μεγάλες δυσκολίες δημιούργησε η παύση της σχέσης με τον πρώην μεγαλύτερο δωρητή της, τις ΗΠΑ, που υποστηρίζουν – σε κοινή γραμμή με τις παραδοσιακές επιθέσεις του Ισραήλ προς την υπηρεσία – ότι είναι “αθεράπευτα προβληματική”.

Επιπροσθέτως υπάρχει ο κίνδυνος της πιθανής εξάπλωσης του νέου κορονοϊού στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Μέσης Ανατολής, που στεγάζουν πολλούς από τους 5,6 εκατ. Παλαιστίνιους που υποστηρίζει η UNRWA. Και παράλληλα, το Ισραήλ απειλεί να προσαρτήσει την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, δημιουργώντας επιπλέον προβλήματα στη δουλειά της υπηρεσίας στην περιοχή.

Η μεγαλύτερη ανησυχία της υπηρεσίας, όμως, είναι η αδυναμία συγκέντρωσης των απαραίτητων πόρων για τη λειτουργία της, η οποία επιδεινώθηκε από τον κορονοϊό, αποτελεί όμως χρόνιο πρόβλημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι βάσει των δηλώσεων του Λατσαρίνι, ο οργανισμός που απασχολεί 30.000 άτομα, βρίσκεται πάντα τέσσερις με πέντε εβδομάδες πριν από τη χρεοκοπία. Και όπως σημειώνει ο βρετανικός Γκάρντιαν (Guardian) υπάρχει και η διάσταση του σκανδάλου. Ο πρώην επικεφαλής της UNRWA παραιτήθηκε το 2020 μετά από καταγγελίες για κρούσματα νεποτισμού εντός του οργανισμού. Σύμφωνα με τον Λατσαρίνι το οικονομικό πρόβλημα της υπηρεσίας του  κορυφώθηκε το 2018, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ διέκοψε τις ετήσιες δωρεές ύψους $300 εκατ., λίγους μήνες αφού παραπονέθηκε ότι οι ΗΠΑ δεν χαίρουν της “εκτίμησης ή του σεβασμού” των Παλαιστίνιων για τη βοήθεια που παρέχουν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα