ΑΘΗΝΑ
11:43
|
19.04.2024
Την ίδια ώρα Μητσοτάκης και Δένδιας επικοινωνούν με Πρίστινα...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την έντονη αντίθεση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε σήμερα η πρόσφατη κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου.

Το ρωσικό υπουργείο αντιμετώπισε την εξέλιξη ως μέρος των προσπαθειών «προώθησης της πολιτικής της Μεγάλης Αλβανίας», επισημαίνοντας πως διακυβεύουν την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

«Δημιουργείται μια διφορούμενη εντύπωση, που λέει ότι παρά τον αμφίβολο και ριψοκίνδυνο χαρακτήρα της «προσέγγισης» τους, οι κυβερνήσεις των Τιράνων και της Πρίστινας εξακολουθούν να προωθούν την πολιτική της Μεγάλης Αλβανίας, όσο και αν προσπαθούν να εξωραΐσουν τα δικά τους σχέδια» αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπου επισημαίνεται παράλληλα ότι «παρόμοιες ενέργειες συνιστούν πραγματική απειλή για την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η θέση περί αναγκαιότητας της «εξάλειψης των συνόρων» μεταξύ Αλβανίας και Κοσόβου δεν μπορεί να μην προκαλεί ανησυχία.

«Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι το Κόσοβο (και αυτό το επιβεβαιώνει η απόφαση 1244 του ΣΑ του ΟΗΕ) είναι τμήμα της Δημοκρατίας της Σερβίας και η αυθαίρετη επίκληση της αρχής της εδαφικής ακεραιότητας αναφορικά με ένα κυρίαρχο κράτος, δεν μπορεί να αξιολογηθεί διαφορετικά παρά ως ωμή επέμβαση στις εσωτερικές του υποθέσεις».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την ελπίδα πως ότι θα υπάρξει «σαφής αντίδραση» στην δραστηριοποίηση της διεθνούς κοινότητας και «πρωτίστως από την Ευρωπαϊκή Ενωση» στην οποία η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει αναθέσει την αποστολή του διαμεσολαβητή στον διάλογο Βελιγραδίου -Πρίστινας.

Επίσης τονίζεται ότι οι προθέσεις αυτού του είδους, βλάπτουν την διαδικασία της διευθέτησης του ζητήματος του Κοσόβου, εκμηδενίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται και προσβλέπουν στην αναζήτηση αμοιβαία αποδεκτής λύσης του προβλήματος στον πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Διαδοχικά βήματα προς… πρακτική ενοποίηση Κοσόβου-Αλβανίας

Πριν μία βδομάδα Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο μετά από κοινή συνάντηση των υπουργικών συμβουλίων στα Τίρανα υπέγραψαν 13 συμφωνίες «ενοποίησης» των χωρών τους στη βάση «τεσσάρων ελευθεριών της ΕΕ» για απρόσκοπτη κίνηση ανθρώπων, κεφαλαίων, αγαθών, υπηρεσιών. Σε αυτές τις συμφωνίες προβλέπεται και η δημιουργία ενός… «κοινού ταμείου» για την αλβανική μειονότητα στην κοιλάδα Πρέσεβο της νότιας Σερβίας, συνεργασία για την αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής και εκτάκτων καταστάσεων, κατάργηση διπλής φορολογίας, κοινή ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, κοινή ψηφιακή πλατφόρμα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κοινή ατζέντα μεταξύ των υπουργείων Πολιτισμού, συμπαραγωγή ταινιών κ.α.

Οι επαφές Μητσοτάκη-Δένδια με το Κοσσυφοπέδιο…

Το ίδιο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση, εγκλωβισμένη στις πολιτικές και τις πρακτικές ΗΠΑ και ΕΕ, κάνει τα στραβά μάτια στις επικίνδυνες εξελίξεις για την περιοχή.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν είδε τίποτε το μεμπτό στην πρόσφατη κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου. Κάτι που διαπιστώθηκε κατά την επίσκεψη – αστραπή που έκανε την περασμένη Παρασκευή ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας  στην έδρα της Ελληνικής Δύναμης Κοσσυφοπεδίου στο στρατόπεδο «Film City» στην Πρίστινα.

Επιπλέον, σήμερα ανακοινώθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αβντουλάχ Χότι, πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου την ανεξαρτησία του οποίου επισήμως δεν αναγνωρίζουν οι ακόλουθες πέντε χώρες-μέλη της ΕΕ: Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία, Ρουμανία και Σλοβακία.

Στη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκε η «ευρωπαϊκή προοπτική» των Δυτικών Βαλκανίων καθώς και η ενίσχυση των…”διμερών σχέσεων” Αθήνας-Πρίστινας “με έμφαση στους τομείς της οικονομίας και της Ενέργειας”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα