ΑΘΗΝΑ
02:49
|
27.04.2024

Δεσμεύσεις για ευρείες μεταρρυθμίσεις έδωσε ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Μουχαμαντού Μπουχάρι, εν μέσω του συνεχιζόμενου κύματος διαμαρτυρίας στην αφρικανική χώρα για την αστυνομική βία. Επίσης […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεσμεύσεις για ευρείες μεταρρυθμίσεις έδωσε ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Μουχαμαντού Μπουχάρι, εν μέσω του συνεχιζόμενου κύματος διαμαρτυρίας στην αφρικανική χώρα για την αστυνομική βία. Επίσης ο πρόεδρος της Νιγηρίας υποσχέθηκε ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη σε όλα τα θύματα της αστυνομικής βίας ενώ ανακοίνωσε τη διενέργεια έρευνας για τον θάνατο διαδηλωτή στην πολιτεία Όγιο.

Η πέτρα του σκανδάλου είναι η Ειδική Ομοσπονδιακή Ομάδα κατά των Ένοπλων Ληστειών, γνωστή ως “Sars”, η οποία κατηγορείται για σωρεία βιαιοτήτων κατά πολιτών. Πρόκειται για μια ομάδα, η οποία συνήθως δεν φέρει αστυνομική στολή και διακριτικά, κυκλοφορεί με βαρύ οπλισμό και στήνει όπου θέλει και όποτε θέλει οδοφράγματα για τους αδιάκριτους ελέγχους της. Οι πολίτες της Νιγηρίας καταγγέλλουν ότι είναι αδύνατο να ξεχωρίσει κανείς τους εν λόγω αστυνομικούς από τους κοινούς εγκληματίες.


Ο πρόεδρος της Νιγηρίας προανήγγειλε τη διάλυση της ειδικής αστυνομικής ομάδας, ωστόσο, οι διαδηλωτές δηλώνουν δυσαρεστημένοι. Εξηγούν ότι η “Sars” μπορεί να καταργείται, αλλά τα στελέχη της θα μετατεθούν σε άλλα τμήματα της αστυνομίας χωρίς να τους επιβληθεί καμία πειθαρχική δίωξη.

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται για έκτη μέρα με αυτόπτες μάρτυρες στο Λάγος να καταγγέλλουν σήμερα Δευτέρα ότι η αστυνομία σκότωσε έναν διαδηλωτή στη συνοικία Σουρουλερέ.

Ο πρόεδρος Μπουχάρι υποστήριξε ότι η διάλυση της ομάδας “Sars” είναι μόνο το πρώτο βήμα στη μεταρρύθμιση της αστυνομίας. Ωστόσο, προσπάθησε να δικαιολογήσει το αστυνομικό σώμα λέγοντας ότι η φήμη του δεν πρέπει να αμαυρώνεται από κάποια λίγα “σάπια αυγά”.

https://twitter.com/thekashope/status/1315640919794880513
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα