ΑΘΗΝΑ
15:24
|
26.04.2024
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις των πολιτών στην Κόστα Ρίκα μέχρι να σταματήσει η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με το ΔΝΤ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συγκρούσεις ξέσπασαν τη Δευτέρα (12/10) στο Σαν Χοσέ ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές που διαμαρτύρονται εδώ και δώδεκα μέρες εναντίον των νέων φόρων που σχεδιάζει να επιβάλλει η κυβέρνηση στο λαό καθώς διαπραγματεύεται δανειακή σύμβαση δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

“Θα συνεχίσουμε στους δρόμους έως ότου ο Πρόεδρος Κάρλος Αλβαράδο σταματήσει τη διαπραγμάτευση για το δάνειο 1.75 δισεκατομμυρίων δολαρίων του ΔΝΤ”, δήλωσε ο αριστερός ηγέτης, Celimo Guido.

Η κινητοποίηση των πολιτών οργανώθηκε, ενώ έχουν στηθεί οδοφράγματα σε όλη τη χώρα εδώ και δύο εβδομάδες, από διαδηλωτές που απαιτούν να μην επιβληθεί κανένας νέος φόρος και να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις του προέδρου Κάρλος Αλβαράδο με το ΔΝΤ.

Οι διαδηλωτές έκαναν ήρεμα πορεία στο κέντρο της πρωτεύουσας φωνάζοντας συνθήματα όπως “όχι άλλους φόρους”.

Ομάδα διαδηλωτών πέταξε πέτρες εναντίον αστυνομικών κοντά στο προεδρικό μέγαρο και η αστυνομία απάντησε με χρήση δακρυγόνων διαλύοντας τους συγκεντρωμένους.

Η κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα, που είναι αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις του λαού από τις 30 Σεπτεμβρίου, απέσυρε την 4η Οκτωβρίου την εισήγησή της για τους νέους φόρους και ανήγγειλε την έναρξη εθνικού διαλόγου στον οποίο θα συμμετέχουν συνδικάτα, εργοδοτικοί φορείς, πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, με σκοπό να αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι να πειστεί το ΔΝΤ να υποστηρίξει τη χώρα ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

“Το να σταματήσει το MRN τις διαμαρτυρίες θα ήταν προδοσία για τους ανθρώπους που εξακολουθούν να βρίσκονται στους δρόμους και πνίγονται από τα δακρυγόνα και τις Αύρες», διαβεβαίωσε ο Guido.

Το 2019 η κοσταρικανή οικονομία κατέγραψε μείωση 6% του ΑΕΠ και φέτος αναμένεται να υποστεί νέα μεγάλη συρρίκνωση (–9,7%), εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα