ΑΘΗΝΑ
02:33
|
30.09.2022

Οι ισχυρές καταιγίδες ξεκίνησαν να πλήττουν το λεκανοπέδιο της Αττικής λίγο πριν από τις 06:00 το πρωί της Τρίτης 13 Οκτωβρίου 2020, όπως αναφέρει το Εθνικό […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ισχυρές καταιγίδες ξεκίνησαν να πλήττουν το λεκανοπέδιο της Αττικής λίγο πριν από τις 06:00 το πρωί της Τρίτης 13 Οκτωβρίου 2020, όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/ meteo.gr, του οποίου οι μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν το πέρασμα του ψυχρού μετώπου.

Όπως αναφέρει το meteo.gr ήταν 06:05 περίπου όταν στο Νέο Ηράκλειο Αττικής εκδηλώθηκαν θυελλώδεις άνεμοι μικρής διάρκειας που δυστυχώς όμως η έντασή τους δεν καταγράφηκε λόγω έλλειψης μετεωρολογικού σταθμού στην ευρύτερη περιοχή. Η περιορισμένη έκταση των ζημιών και οι καταστροφές σε υποδομές βαρέως τύπου (π.χ. στύλοι οπλισμένοι με σκυρόδεμα, καμινάδες οροφών, αποκόλληση κεραμιδιών) δεν αποκλείουν την πιθανότητα εκδήλωσης ανεμοστρόβιλου ή την πολύ τοπική επίδραση έντονων καθοδικών ρευμάτων καταιγίδας στο Νέο Ηράκλειο. Μια πιο ενδελεχής ανάλυση των ζημιών τις επόμενες ημέρες θα βοηθήσει περισσότερο στην κατανόηση του φαινομένου.

Αν και σπάνιο καιρικό φαινόμενο, ανεμοστρόβιλοι έχουν καταγραφεί αρκετές φορές στο παρελθόν στην Αττική, ακόμη και μέσα στον αστικό ιστό του λεκανοπεδίου. Από το 2000 έχουμε καταγράψει περίπου 24 ανεμοστρόβιλους και υδροσίφωνες (Χάρτης), με τους δεύτερους να αποτελούν την πλειοψηφία των περιπτώσεων. Τον Οκτώβριο του 2015 ένας ανεμοστρόβιλος δημιουργήθηκε στο Ψυχικό και έπληξε επίσης το Μαρούσι και το Χαλάνδρι προκαλώντας υλικές ζημιές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα