ΑΘΗΝΑ
10:01
|
18.04.2024

Αξιοποιώντας τις νέες βόλτες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Όρουτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα αλλά και το άνοιγμα των Βαρωσίων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ο Αυστριακός καγκελάριος […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αξιοποιώντας τις νέες βόλτες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Όρουτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα αλλά και το άνοιγμα των Βαρωσίων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς προειδοποίησε, εκ νέου, την Άγκυρα με πιθανές κυρώσεις.

Κατά δήλωσή του, καταδίκασε “πλήρη σαφήνεια” τη νέα αποστολή του “Oruc Reis” εκτιμώντας πως αποδεικνύει για “μία ακόμη φορά ότι η Τουρκία υπό τον πρόεδρο Ερντογάν αντιδρά μόνον σε πίεση από την πλευρά της ΕΕ και αξιολογεί οποιαδήποτε άλλη συμπεριφορά ως δείγμα αδυναμίας”.

Αναφερόμενος στο άνοιγμα της παραλίας στα Βαρώσια, το χαρακτήρισε “σαφή παραβίαση” της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με μεσολάβηση του ΟΗΕ, λέγοντας πως προκαλεί “μόνον περαιτέρω δυσπιστία και υπονομεύει τις προσπάθειες για μία ειρηνική λύση για την Κύπρο”.

Με αυτές τις αφορμές εξέφρασε εκ νέου την επιθυμία του για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία διαπιστώνοντας ότι η Άγκυρα “απομακρύνεται εδώ και χρόνια ολοένα και περισσότερο από τις ευρωπαϊκές αξίες, όπως σαφώς διαπιστώνει και η πρόσφατη έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”.

Σε πρόσφατες συνεντεύξεις του, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε καλέσει την ΕΕ “να αποκτήσει επιτέλους το θάρρος να αντισταθεί στον Ερντογάν και να μην επιτρέψει στο εξής ούτε την εκμετάλλευση των προσφύγων ως όπλο, ούτε τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, από τον Τούρκο πρόεδρο”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα