ΑΘΗΝΑ
01:08
|
29.09.2024

Αλιεία, εξασφάλιση ισότιμου ανταγωνισμού και «μηχανισμός» επίλυσης πιθανών διμερών διαφορών εξακολουθούν είναι τα τρία μεγαλύτερα αγκάθια στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ. Σε αυτό […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αλιεία, εξασφάλιση ισότιμου ανταγωνισμού και «μηχανισμός» επίλυσης πιθανών διμερών διαφορών εξακολουθούν είναι τα τρία μεγαλύτερα αγκάθια στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ.

Σε αυτό τουλάχιστον συγκλίνουν οι σημερινές δηλώσεις των υφυπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γερμανίας, Γαλλίας και Φιλανδίας αναφορικά με τις προσπάθειες επίτευξης με το Λονδίνο για τις διμερείς μελλοντικές εμπορικές σχέσεις μετά τον τερματισμό της μεταβατικής περιόδου για την ολοκλήρωση της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στις 31 Δεκέμβρη.

Στο Βερολίνο ο Γερμανός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ δήλωσε πως βρίσκονται σε «κρίσιμη φάση» οι σκληρές διαπραγματεύσεις ζητώντας από το Λονδίνο να προχωρήσει σε συμβιβασμούς κάνοντας «ουσιαστικές» κινήσεις σε βασικά δύσκολα σημεία, όπως η αλιεία.

Εκτίμησε πως η ΕΕ “εργάζεται σκληρά” για μια συμφωνία που και οι δύο πλευρές θα αποδεχθούν, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για το ενδεχόμενο ενός… επιζήμιου χωρισμού λέγοντας: «Είμαστε κάτω από εξαιρετική πίεση. Ο χρόνος εξαντλείται».

Ο Γάλλος ομόλογός του, Κλεμάν Μπον, επέλεξε να κάνει έκκληση ενότητας μεταξύ των μελών της ΕΕ επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στην αλιεία, που αφορά τα οργανωμένα συμφέροντα μεγάλων εταιριών από ισχυρές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προσερχόμενος στις συνομιλίες με τους Ευρωπαίους ομολόγους του για το Brexit ενόψει της συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών αργότερα αυτή την εβδομάδα, ο Μπον δήλωσε ότι είναι «σημαντικό να υπενθυμίζουμε την ανάγκη για μια πραγματικά ενωμένη στάση από τους 27 της ΕΕ».

Την ίδια άποψη υποστήριξε η Φιλανδή υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Τίτι Τουμπουράινεν που συμφώνησε πως παραμένουν ακόμα «πολλά ανοικτά θέματα» στις συνομιλίες ΕΕ-Βρετανίας για μια νέα συμφωνία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα