ΑΘΗΝΑ
06:05
|
25.04.2024
Την εσχάτη των ποινών πρότεινε η εισαγγελέας για τον Γιώργο Ρουπακιά και κάθειρξη 13 ετών για την ηγεσία της Χ.Α.
Ôñßôç çìÝñá ôçò áêñïáìáôéêÞò äéáäéêáóßáò ôçò áðüöáóçò óôçí äßêç ôçò ×ñõóÞò ÁõãÞò ôçí ÐáñáóêåõÞ 9 Ïêôùâñßïõ 2020. (EUROKINISSI/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την εσχάτη των ποινών, δηλαδή τα ισόβια δεσμά, πρότεινε η Εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου για το δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Για την ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης η εισαγγελέας πρότεινε κάθειρξη 13 ετών.

Για τους καταδικασθέντες για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση για τους οποίους δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά, η εισαγγελέας ζήτησε την κάθειρξη επτά ετών, ενώ ενώ για όσους έλαβαν ελαφρυντικό η πρόταση είναι για πέντε χρόνια.

Για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, πέρα από τα ισόβια για τον Ρουπακιά (και τα επτά χρόνια για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση), η εισαγγελέας προτείνει οκταετή κάθειρξη τους συνεργούς στην ανθρωποκτονία στους οποίους δεν αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό και εξαετή σε όσους αναγνωρίστηκε.

Για την υπόθεση απόπειρας ανθρωποκτονίας των Αιγύπτιων αλιεργατών η πρόταση είναι επτά έτη κάθειρξη σε όσους καταδικασθέντες έχει αναγνωριστεί ελαφρυντικό (4 στους 5) και δέκα έτη κάθειρξη στον Πανταζή Αναστάσιο που δεν του αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό.

Για την επίθεση σε βάρος των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ, η εισαγγελέας ζητά να επιβληθεί ποινή 10 μηνών φυλάκισης για το αδίκημα της σωματικής βλάβης για κάθε θύμα (τρία θύματα συνολικά).  Εξαιρείται ο Χρήστος Χατζιδάκης, ο οποίος έλαβε ελαφρυντικό και για αυτόν ζητά ποινή φυλάκισης 6 μηνών για κάθε πράξη.

Για το αδίκημα της παράνομης οπλοφορίας η εισήγηση είναι για ποινή φυλάκισης από 6-18 μήνες κατά περίπτωση και χρηματικές ποινές. Μεταξύ των καταδικασθέντων για αυτό το αδίκημα είναι ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής και Νίκος Μίχος.

Τα ελαφρυντικά

Το δικαστήριο έχει αναγνωρίσει ελαφρυντικά σε συνολικά 14 κατηγορούμενους.

Το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη αναγνωρίστηκε στους πρώην βουλευτές Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο και Στάθη Μπούκουρα, οι οποίοι έχουν κριθεί ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και στην πορεία της δίκης της Χρυσής Αυγής, διαφοροποίησαν τη στάση τους και ανεξαρτητοποιήθηκαν.

Στον Νικ. Μίχο αναγνωρίζεται το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη, ενώ ο Μιχ. Αρβανίτης λαμβάνει το ελαφρυντικό του σύννομου βίου. Στους καταδικασθέντες για ένταξη και υπόθεση του Παύλου Φύσα, Γεώργιο Δήμου και Γεώργιο Στάλκο, αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Τέλος, το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας στους Αναστάσιο Μάριο Αναδιώτη, Γεώργιο Χρήστο Τσακανίκα και Αριστοτέλη Χρυσαφίτη (ένταξη και υπόθεση Φύσσα), Δημήτριο Αγριογιάννη, Μάρκο Ευγενικό, Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο και Θωμά Μαριά (ένταξη και Αιγύπτιοι αλιεργάτες) και Χρήστο Αντώνιο Χατζηδάκη (ένταξη και υπόθεση ΠΑΜΕ, που έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα).

Kανένα ελαφρυντικό δεν αναγνωρίστηκε στους Ελένη Ζαρούλια, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Αντώνη Γρέγο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Νίκο Κούζηλο και Δημήτρη Κουκούτση, στους οποίους η ποινή θα κυμαίνεται από 5 έως 10 έτη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα