ΑΘΗΝΑ
11:19
|
16.05.2021

Το «μπαλάκι» στην Άγκυρα πέταξε σήμερα το μεσημέρι από τη Λευκωσία ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, που καταφθάνει απόψε στην Αθήνα έχοντας προγραμματίσει μετά […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το «μπαλάκι» στην Άγκυρα πέταξε σήμερα το μεσημέρι από τη Λευκωσία ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, που καταφθάνει απόψε στην Αθήνα έχοντας προγραμματίσει μετά τις 20.00 μ.μ. συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

Ο Γερμανός υπουργός επανέλαβε από τη Λευκωσία, σχεδόν άοκνα, την πρόσκληση διαλόγου προς την Άγκυρα για την επανέναρξη των λεγόμενων ελληνοτουρικών «διερευνητικών επαφών». Παράλληλα απέφυγε με παροιμιώδη … διακριτικότητα κάθε αναφορά στην πιθανότητα αντιποίνων έναντι της τουρκικής προκλητικότητας σε βάρος δύο χωρών-μελών της ΕΕ και στην Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα.

«Είναι πλέον υπόθεση της Τουρκίας να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες και την ατμόσφαιρα για να υπάρχει εν τέλει η δυνατότητα διεξαγωγής των διερευνητικών συνομιλιών χωρίς περαιτέρω προκλήσεις» είπε τονίζοντας πως οι κινήσεις του τουρκικού σκάφους Ορουτς Ρέις «στις αμφιλεγόμενες θαλάσσιες περιοχές του Καστελόριζου δεν είναι παρά το αντίθετο ακριβώς ενός Μέτρου Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε».

Προειδοποίησε πως «σε περίπτωση που θα προβεί το σκάφος αυτό σε νέες έρευνες για φυσικό αέριο στις αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές αυτό θα αποτελεί πραγματικά σοβαρό πλήγμα στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο και εκ μέρους της Γερμανίας και στις περαιτέρω εξελίξεις των ευρωτουρκικών σχέσεων».

Χαρακτήρισε το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, Βαρώσια, «εντελώς περιττό και προκλητικό βήμα» που αντιστρατεύεται τις τρέχουσες προσπάθειες για εκτόνωση της έντασης.

Ο Κύπριος ομόλογός του, Νίκος Χριστοδουλίδης, επανήλθε στο θέμα των κυρώσεων επαναλαμβάνοντας πως δεν είναι αυτοσκοπός. Εξήγησε πως αυτό που ενδιαφέρει τη Λευκωσία είναι το πώς αντιμετωπίζονται οι παράνομες ενέργειες της Άγκυρας «τις οποίες κανείς στην ΕΕ δεν αμφισβητεί σε καμία απολύτως περίπτωση». Ευχαρίστησε, παρόλα αυτά, δημόσια τον Γερμανό ομόλογό του για το «ενδιαφέρον και τη γερμανική πρωτοβουλία».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα