ΑΘΗΝΑ
22:30
|
06.05.2024

Σε ανέξοδες «εξηγήσεις» με φόντο τις βόλτες του τουρκικού «Όρουτς Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα προχώρησε απόψε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον […]

Meeting between Greece's Prime Minister Kyriakos Mitsotakis with the Minister of Foreign Affairs of Germany Heiko Maas, in Athens, October 13, 2020 / Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, Αθήνα, 13 Οκτωβρίου, 2020
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ανέξοδες «εξηγήσεις» με φόντο τις βόλτες του τουρκικού «Όρουτς Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα προχώρησε απόψε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας.

«Δεν θα συζητήσουμε υπό αυτές τις συνθήκες. Προσφέραμε στην Τουρκία μια πολύ σαφή επιλογή, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής: Μια ανανεωμένη εταιρική σχέση ή συνέπειες σε περίπτωση που συνεχιστεί η επιθετική συμπεριφορά. Και φαίνεται πως η Τουρκία έχει διαλέξει τη δεύτερη οδό» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο Γερμανός αξιωματούχος που είχε στη συνέχεια προγραμματίσει συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, αρκέστηκε να διαπιστώσει πως οι τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας (άνοιγμα Βαρωσίων στην κατεχόμενη Κύπρο και νέα αποστολή του Όρουτς Ρέις) αντιβαίνουν πλήρως το πνεύμα των όσων είχαν συμφωνηθεί.

Η συνάντηση του Γερμανού υπουργού με τον Έλληνα ομόλογό του πραγματοποιήθηκε μετά τις 21.00 μ.μ. Σε ανάρτηση του Νίκου Δένδια στο Τουίτερ αναφέρεται πως τέθηκαν στο επίκεντρο οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Δένδιας στη Βαγδάτη και στο Ερμπίλ

Αύριο πάντως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κωνσταντίνο Φραγκογιάννη, μεταβαίνουν στο Ιράκ για συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.

Ο Νίκος Δένδιας θα γίνει αρχικά δεκτός από τον Ιρακινό ομόλογό του, Φουάντ Χουσείν με τον οποίο θα συζητήσουν διμερή θέματα ενδιαφέροντος με επίκεντρο τις περιφερειακές εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή. Ακολούθως θα υπογράψουν Μνημόνια Κατανόησης για πολιτικές διαβουλεύσεις και συνεργασία στον τομέα της διπλωματικής εκπαίδευσης.

Στη συνέχεια, ο Δένδιας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο του Ιράκ, Μπαρχάμ Σάλιχ και τον Ιρακινό πρωθυπουργό, Μουσταφά αλ Καντίμι.

Μετά τη Βαγδάτη, ο Υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί την πρωτεύουσα του αυτόνομου Ιρακινού Κουρδιστάν, Ερμπίλ όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο και με τον Πρωθυπουργό της Περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν, Νερτσιρβάν Μπαρζανί και Μαρσούρ Μπαρζανί.

 Εκεί θα εγκαινιάσει  το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Ερμπίλ, παρουσία τοπικών αξιωματούχων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα