ΑΘΗΝΑ
17:52
|
24.04.2024

Ντυμένες με τα κόκκινα μακριά φορέματα των θεραπαινίδων της δυστοπικής Αμερικής της Μάργκαρετ Άτγουντ στο μυθιστόρημα “Handmaid’s Tale” (Η Ιστορία της Θεραπαινίδας) οι διαδηλώτριες εκφράζουν […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω


Ντυμένες με τα κόκκινα μακριά φορέματα των θεραπαινίδων της δυστοπικής Αμερικής της Μάργκαρετ Άτγουντ στο μυθιστόρημα “Handmaid’s Tale” (Η Ιστορία της Θεραπαινίδας) οι διαδηλώτριες εκφράζουν την αντίθεσή τους στην επιλογή της Έιμι Κόνι Μπάρετ για τη θέση της εκλιπούσης Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η ακρόαση για την επικύρωση του διορισμού της υποψήφιας από τον Τραμπ δικαστή ξεκίνησε χθες Δευτέρα ενώπιον των μελών της επιτροπής Δικαστικών υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Ως δικαστής και νομικός η 44χρονη Μπάρετ, μητέρα επτά παιδιών –δύο εκ των οποίων έχει υιοθετήσει, ενώ το μικρότερο βιολογικό της παιδί πάσχει από σύνδρομο Down-  έχει δηλώσει κάποτε ότι “σκοπός της” είναι “να υπηρετεί το Βασίλειο του Θεού”. Όμως η δικαστής διαβεβαιώνει ότι οι προσωπικές της πεποιθήσεις δεν επηρεάζουν το έργο της. Οι συντηρητικοί χριστιανοί βλέπουν πολύ θετικά τη δικαστή Μπάρετ, καθώς είναι και η ίδια πιστή καθολική, είναι αντίθετη στις αμβλώσεις και θεωρεί γάμο την ένωση “ενός άνδρα με μία γυναίκα”.

Στο μυθιστόρημα της Καναδής συγγραφέα Μάργκαρετ Άτγουντ και στη δυστοπική «Δημοκρατία του Γιλεάδ», μια αυταρχική κοινωνία που υποτίθεται ότι κάποτε ανήκε στις ΗΠΑ, οι γυναίκες έχουν απολέσει κάθε δικαίωμα και αντιμετωπίζονται ως μηχανές αναπαραγωγής σε μια κοινωνία με πρόβλημα υπογεννητικότητας. Το Γιλεάδ διοικείται από μια διεστραμμένη δράκα ανθρώπων, που εφαρμόζουν με θρησκευτική ευλάβεια αποσπάσματα της Βίβλου και αντιμετωπίζουν τις γυναίκες ως ιδιοκτησία του κράτους. 

Τα ρούχα των θεραπαινίδων της Άτγουντ έχουν χρησιμοποιηθεί ως σύμβολο διαμαρτυρίας και σε αρκετές άλλες περιστάσεις. Στην Πολωνία και την Ολλανδία θεραπαινίδες διαδήλωσαν υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και στο Κεντάκι και στο Μιζούρι μια παρόμοια διαμαρτυρία έλαβε χώρα για νομοθετήματα που αφορούσαν τις αμβλώσεις.

Το μυθιστόρημα έχει μεταφερθεί στην τηλεόραση από την εταιρεία παραγωγής Hulu με μεγάλη επιτυχία. Η σειρά έχει κερδίσει μέχρι στιγμής 15 βραβεία Emmy. Η τέταρτη σεζόν αναμένεται να κάνει πρεμιέρα το 2021.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα