ΑΘΗΝΑ
11:58
|
11.05.2024

Οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια στο φόντο της πρόσφατης κόντρας Σκοπίων-Σόφιας που προκαλεί εμπλοκή στην ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας, η κατάσταση όξυνσης στην Ανατολική […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια στο φόντο της πρόσφατης κόντρας Σκοπίων-Σόφιας που προκαλεί εμπλοκή στην ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας, η κατάσταση όξυνσης στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και θέματα στενότερης διμερούς συνεργασίας συζητήθηκαν κατά τις διαδοχικές συναντήσεις που σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ με τον πρωθυπουργό Κωσταντίνο Μητσοτάκη και την Ελληνίδα ομόλογό του, Αικατερίνη Σακελαροπούλου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας για το μπαράζ προκλητικών κινήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αμφότεροι επιβεβαίωσαν το εξαιρετικό επίπεδο διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, άμυνας και Ενέργειας. Μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στην ενταξιακή πορεία βαλκανικών χωρών στην ΕΕ με πρώτες τις ενστάσεις της Σόφιας για την ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων με αιχμή δόρατος την μη αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας από τη Σόφια.

Ο Βούλγαρος πρόεδρος συναντήθηκε μετά τη 1.00 μ.μ. με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελαροπούλου.

Σε σχετική ανάρτηση της Ελληνίδας Προέδρου στο Τουίτερ επισημαίνει πως συζήτησε με τον Ράμεν για «τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στην περιοχή μας».

Επιπλέον και εκείνη, όπως νωρίτερα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, του επισήμανε «την προκλητική, παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας και την ανάγκη αποφασιστικής παρέμβασης της ΕΕ».

Ομιλία Ράντεφ στο κτίριο του Ε.Ο. Δ.Δ.

 Στις 19.00 μ.μ. το απόγευμα ο Βούλγαρος πρόεδρος θα δώσει διάλεξη με θέμα «Οι Παγκόσμιες Ανθρώπινες Αξίες και η Έννομη Τάξη: Πυλώνες Ευρωπαϊκής Ανάπτυξης» στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου στην Πλάκα.

Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο σειράς διεθνών διαλέξεων με την ονομασία Μανουήλ Χρυσολωράς, προκειμένου να τιμηθεί ο Έλληνας λόγιος ως «σύμβολο της ελληνικής συνεισφοράς στην αναβίωση της ευρωπαϊκής παιδείας».

Η διάλεξη θα προβληθεί διαδικτυακά στο κανάλι του EPLO στο youTube https://www.youtube.com/channel/UCvm90iMgbLnjh40kMEFfwlQ 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα