Η πρώην πρωθυπουργός του Κασμίρ, Μεχμπούμπα Μούφτι, αφέθηκε ελεύθερη από τις Ινδικές αρχές, 14 μήνες μετά τη σύλληψη της.
Η Μούφτι βρισκόταν υπό κατ’ οίκον περιορισμό από τις 5 Αυγούστου 2019, από τη μέρα, δηλαδή, που η Ινδία κατήργησε τη μερική αυτονομία της περιοχής του Κασμίρ.
Προκειμένου να την κρατήσει υπό περιορισμό, το Δελχί ενεργοποίησε έναν αμφιλεγόμενο νόμο που επιτρέπει την προφυλάκιση υπόπτων ως και για δύο χρόνια χωρίς τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.
Η είδηση της απελευθέρωσης της Μούφτι ανακοινώθηκε από την κόρη της με ένα μήνυμα στο Twitter: “Σήμερα που επιτέλους σταματά η παράνομη κράτηση της κ. Μούφτι, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι μας υποστήριξαν σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές”.
Η κυβέρνηση της Ινδίας προχώρησε σε μαζικές συλλήψεις πολιτικών, ακτιβιστών κι επιχειρηματιών του Κασμίρ τον Αύγουστο του 2019, όταν ήρε το ειδικό ημιαυτόνομο καθεστώς της περιοχής.
Στο πρώτο μήνυμά της μετά την απελευθέρωση, η κ. Μούφτι είπε ότι “Κανείς μας δεν μπορεί να ξεχάσει την ταπείνωση που αισθανθήκαμε εκείνη τη μέρα. Και δεν πρέπει να την ξεχάσει. Όλοι οφείλουμε να θυμόμαστε τι έκανε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ινδίας στις 5 Αυγούστου, τις παράνομες και αντιδημοκρατικές πράξεις της. Πρέπει να πάρουμε πίσω αυτά που μας στέρησαν”.
Η Μούφτι ζήτησε την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων του Κασμίρ, που εδώ και πάνω από έναν χρόνο σαπίζουν σε φυλακές της Ινδίας.
Η περιοχή του Κασμίρ απολάμβανε μέχρι πέρσι ένα ειδικό καθεστώς που επέτρεπε στην τοπική κυβέρνηση να παίρνει αυτόνομες αποφάσεις σε θέματα ιθαγένειας, ιδιοκτησίας και ανθρωπίνων δικαωμάτων. Τον Αύγουστο του 2019 η Ινδία κατήργησε το ειδικό αυτό καθεστώς και μοίρασε την περιοχή σε δύο περιφέρειες υπό την ομοσπονδιακή διοίκηση. Παρά τις διώξεις και τις φυλακίσεις των τοπικών πολιτικών και ακτιβιστών, οι πολίτες του Κασμίρ εξεγέρθηκαν, υποχρεώνοντας την Ινδία να αναπτύξει ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις για την καταστολή των εξεργερμένων και να κόψει τις τηλεπικοινωνίας. Ακόμα και σήμερα, που οι γραμμές του Ίντερνετ και της τηλεφωνίας έχουν αποκατασταθεί, οι ταχύτητες των επικοινωνιών στην περιοχή παραμένουν αισθητά χαμηλότερες από ό,τι ισχύει στην υπόλοιπη χώρα.
Πηγή: BBC World.