ΑΘΗΝΑ
03:31
|
06.11.2024
Το Συμβούλιο εξέλεξε χώρες με αποτρόπαιη ιστορία στα ανθρώπινα δικαιώματα, είπε ο Πομπέο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Απογοητεύτηκαν οι Αμερικανοί από την εκλογή της Ρωσίας, της Κίνας και της Κούβας στο Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντας για ακόμη μια φορά, όπως άλλωστε συνηθίζουν, “παραβάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” και τις τρεις χώρες .

“Οι ΗΠΑ απογοητεύονται βαθιά από την εκλογή της Κίνας, της Ρωσίας και της Κούβας στις έδρες του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Η εκλογή μερικών από τους χειρότερους παραβάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο σε αυτές τις θέσεις καθιστά φάρσα της αποστολής του Συμβουλίου”, έγραψε στο Twitter η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτάγκους, λίγο μετά την εκλογή της Ρωσίας την Τρίτη (13/10).

Την γκρίνια κατά του Συμβουλίου και την επίθεση εναντίον της Ρωσίας, συνέχισε σε ανάρτησή του στο Twitter και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο: “Δυστυχώς οι εκκλήσεις μας δεν έγιναν δεκτές και σήμερα η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών εξέλεξε για άλλη μια φορά χώρες με αποτρόπαια ιστορία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Κούβα. Η Βενεζουέλα εξελέγη το 2019. Αυτές οι εκλογές επικυρώνουν την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν”.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία επέστρεψε στο Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ έπειτα από τετραετή απουσία, με τον -τότε- επικεφαλής του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μιχαήλ Φεντότοφ, να δηλώνει πως η απουσία της Μόσχας από το Συμβούλιο “δεν είναι τραγωδία”, δεδομένου ότι η συμμετοχή στις δραστηριότητες του οργανισμού δεν αντικατοπτρίζει την εσωτερική κατάσταση με τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα, αλλά τις διεθνείς σχέσεις.

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι το 2018 οι ΗΠΑ αποχώρησαν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χαρακτηρίζοντάς το “υποκριτικό κι αυτοεξυπηρετικό” όργανο του ΟΗΕ, που “βγάζει λεφτά” από τα ανθρώπινα δικαιώματα – κατά τις δηλώσεις της Νίκι Χέιλι.

Με ανάρτησή της στο Twitter, η ρωσική αποστολή στο γραφείο του ΟΗΕ, στη Γενεύη, επιβεβαίωσε την εκλογή της χώρας, που υποστηρίχθηκε από 158 κράτη. Στο Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εξελέγησαν συνολικά 15 χώρες. Η θητεία των εκλεγμένων χωρών είναι τριετής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα