ΑΘΗΝΑ
03:10
|
25.04.2024

Νέα σχέδια έναντι του Ιράν, πιθανές αγοραπωλησίες όπλων και διμερή σχήματα συνεργασίας σε οικονομία, εμπόριο και Ενέργεια εξέτασαν το απόγευμα στην έδρα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα σχέδια έναντι του Ιράν, πιθανές αγοραπωλησίες όπλων και διμερή σχήματα συνεργασίας σε οικονομία, εμπόριο και Ενέργεια εξέτασαν το απόγευμα στην έδρα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και Σαουδικής Αραβίας, Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ στο πλαίσιο έναρξης διμερούς στρατηγικού διαλόγου.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν από κοινού πριν λίγη ώρα οι δύο υπουργοί δεν επιβεβαίωσαν μόνον τη σύγκλιση συμφερόντων έναντι της Τεχεράνης.

Παραδέχθηκαν επίσης πως συζήτησαν και τις γεωπολιτικές αλλαγές που συντελούνται στην ευρύτερη περιοχή μετά τις συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ με μοναρχίες του Κόλπου, όπως αυτές που υπογράφηκαν στις 15 Σεπτέμβρη στον Λευκό Οίκο με τους υπουργούς Εξωτερικών Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Μπαχρέιν.

Ο Πομπέο για παράδειγμα, παρότρυνε δημοσίως τον Σαουδάραβα ομόλογό του να εξετάσει το ενδεχόμενο ομαλοποίησης σχέσεων με το Ισραήλ ευχαριστώντας με νόημα τη σαουδαραβική μοναρχία για την βοήθεια που προσέφερε προκειμένου να επιτευχθούν οι συμφωνίες του Αβραάμ, μεταξύ Ισραήλ, Ηνωμένων Αραβικών, Μπαχρέιν και Ισραήλ.

Ενδιαφέρον αλλά όχι έκπληξη προκάλεσαν οι δηλώσεις Πομπέο για πιθανές νέες πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία, καθώς τόνισε πως εξετάζονται επειδή, μεταξύ άλλων, είναι για το καλό των πολιτών της Σαουδικής Αραβίας και των «αμερικανικών θέσεων εργασίας».

Ο Σαουδάραβας ομόλογός του απέφυγε να απαντήσει ευθέως ως προς το θέμα των σχέσεων με το Ισραήλ, παρότι είναι κοινό μυστικό πως υπάρχει τα τελευταία χρόνια έντονη κινητικότητα και στενή συνεργασία σε διάφορους τομείς, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Ιράν.

Κατηγόρησε ωστόσο το Ιράν πως ενθαρρύνει τις επιθέσεις των αντικαθεστωτικών σιιτών ενόπλων Χούτι της Υεμένης με βαλλιστικούς πυραύλους και τηλεκατευθυνόμενα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον της χώρας του.

Κατά τα λοιπά τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης μίας «συνολικής, πολιτικής λύσης» στον πόλεμο της Υεμένης που επιδείνωσε δραματικά η εξαπόλυση επίθεσης της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της το Μάρτιο του 2015.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα