ΑΘΗΝΑ
04:01
|
06.11.2024

Πρόστιμο 1.000 ευρώ επέβαλε η γαλλική δικαιοσύνη για την κλοπή εκθέματος από το Μουσείο Μπρανλί του Παρισιού σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη λαφυραγώγηση των πολιτιστικών […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πρόστιμο 1.000 ευρώ επέβαλε η γαλλική δικαιοσύνη για την κλοπή εκθέματος από το Μουσείο Μπρανλί του Παρισιού σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη λαφυραγώγηση των πολιτιστικών θησαυρών της Αφρικής από την “αποικιοκρατική” Γαλλία.

Ο Κονγκολέζος ακτιβιστής Εμερί Μουαζούλου Ντιγιαμπάνζα και τέσσερα ακόμη άτομα αφαίρεσαν από το Μουσείο μια επιτύμβια στήλη του 19ου αιώνα της εθνότητας Σαρά του Τσαντ τον περασμένο Ιούνιο. Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας η κλοπή μεταδόθηκε σε live-stream. “Ήρθα να πάρω πίσω μια κλεμμένη ιδιοκτησία της Αφρικής”, έλεγε ο Ντιγιαμπάνζα στο βίντεο της κλοπής.

Ο δικαστής εξήγησε ότι στόχος της επιβολής του προστίμου είναι η “αποθάρρυνση” παρόμοιων ενεργειών στο μέλλον. “Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να τραβήξεις την προσοχή των πολιτικών και των πολιτών”, πρόσθεσε ο δικαστής. Στους άλλους τρεις συνεργούς επιβλήθηκαν μικρότερα πρόστιμα με ανασταλτικό χαρακτήρα, ενώ ο πέμπτος απαλλάχθηκε όλων των κατηγοριών.

Οι πέντε ακτιβιστές εκμεταλλεύθηκαν την ευκαιρία της δίκης τους για να προωθήσουν τις θέσεις τους κατά της νεοαποικιοκρατικής αντίληψης που διέπει τη γαλλική κοινωνία και τα μουσεία της. Το Μουσείο που επέλεξαν να κλέψουν είχε ιδρύσει ο εκλιπών πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ.

Ο Κονγκολέζος ακτιβιστής Εμερί Μουαζούλου Ντιγιαμπάνζα έχει πραγματοποιήσει παρόμοιες διαμαρτυρίες και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας και στην Ολλανδία. “Το γεγονός ότι πρέπει να πληρώσω αντίτιμο με δικά μου χρήματα για να δω την πολιτιστική κληρονομιά που αφαιρέθηκε διά της βίας από την πατρίδα μου, είναι ο λόγος πίσω από την πράξη μου”, δήλωσε πριν από έναν μήνα στους Νιου Γιορκ Τάιμς (New York Times) ο Ντιγιαμπάνζα.

Επίσης χαρακτήρισε το Μουσείο Μπρανλί “ένα μουσείο γεμάτο κλοπιμαία”. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έχει αναγνωρίσει ότι η αφρικανική νεολαία πρέπει να έχει πρόσβαση στην πολιτιστική της κληρονομιά. Τον Νοέμβριο του 2018, κατόπιν προσκλήσεως του Γάλλου προέδρου, Γάλλοι ερευνητές εκπόνησαν έκθεση, που περιέχει λεπτομερές χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή περίπου 90.000 αφρικανικών έργων τέχνης στις χώρες δημιουργίας τους. Τα περισσότερα αφαιρέθηκαν από την υποσαχάρια Αφρική.


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα