ΑΘΗΝΑ
03:53
|
20.04.2024
Η Τουρκία προσπαθεί να εισχωρήσει στον Ν. Καύκασο, προωθώντας τις επεκτατικές φιλοδοξίες της, τόνισε ο Πασινιάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην πρώτη του συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters αφότου συμφωνήθηκε η κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν τόνισε ότι η Τουρκία σαμποτάρει την εκεχειρία στον θύλακα.

Μιλώντας από την επίσημη κατοικία του που βρίσκεται στο κέντρο του Γερεβάν, ο Πασινιάν κατηγόρησε την Τουρκία ότι σαμποτάρει την εκεχειρία και προσπαθεί να εισχωρήσει στην ευρύτερη περιοχή του Νότιου Καυκάσου, προωθώντας τις επεκτατικές φιλοδοξίες της, όπως τις αποκάλεσε.

“Είμαι πεπεισμένος ότι για όσο διάστημα η στάση της Τουρκίας παραμένει αμετάβλητη, το Αζερμπαϊτζάν δεν θα σταματήσει να πολεμά”, τόνισε.

Το Αζερμπαϊτζάν δηλώνει ανοιχτό στην προσωρινή ανθρωπιστική εκεχειρία, στόχος της οποίας είναι η ανταλλαγή αιχμαλώτων και νεκρών, όμως κατηγορεί την Αρμενία ότι την παραβιάζει.

Παράλληλα, προειδοποιεί ότι θα συνεχιστούν οι μάχες, μετά τη λήξη της εκεχειρίας, με σκοπό να καταλάβει περισσότερα εδάφη.

Ο Πασινιάν τόνισε ότι η Τουρκία έχει δηλώσει πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός, ότι το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να συνεχίσει τον πόλεμο.

Αποκάλυψε επίσης ότι μετά την επίτευξη της συμφωνίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τηλεφώνησε στον Αζέρο ομόλογό του προκειμένου να του δώσει οδηγίες ώστε “να μην τολμήσει σε καμία περίπτωση να σταματήσει τις μάχες”.

Την ημέρα που έγινε αυτό το τηλεφώνημα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η κατάπαυση του πυρός δεν θα είναι μια διαρκής λύση. Έκτοτε, δηλώνει ότι οι αρμενικές δυνάμεις πρέπει να αποχωρήσουν από το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

“Η Τουρκία ήρθε στον Νότιο Καύκασο για να συνεχίσει την πολιτική που εφαρμόζει στη Μεσόγειο εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, ή στη Λιβύη, ή στη Συρία ή στο Ιράκ. Είναι μια επεκτατική πολιτική”, είπε ο Πασινιάν. “Και το πρόβλημα είναι ότι οι Αρμένιοι στον Νότιο Καύκασο είναι το τελευταίο εναπομείναν εμπόδιο, στην πορεία της για την εφαρμογή αυτής της επεκτατικής πολιτικής”.

Ο Πασινιάν επανέλαβε την κατηγορία ότι η Τουρκία συνεχίζει την πολιτική της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας των αρχών του 20ού αιώνα, την οποία αποκαλεί “συνέχιση της γενοκτονίας των Αρμενίων” και προειδοποίησε ότι αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, η τουρκική επιρροή μπορεί να δηλητηριάσει τον Νότιο Καύκασο.

“Ολόκληρος ο Νότιος Καύκασος θα γίνει Συρία και η φωτιά θα επεκταθεί γρήγορα στα βόρεια και τα νότια”, είπε.

 Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στη “Le Figaro” είχε δηλώσει ότι η Αρμενία διαθέτει “ αποδείξεις” ότι η Τουρκία στηρίζει στρατιωτικά τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν στον θύλακα και ότι έχει στείλει στρατιωτικούς συμβούλους καθώς και “ μισθοφόρους και τρομοκράτες” στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ, κατηγορώντας ευθέως την Άγκυρα ότι ευθύνεται “ απολύτως” για τη στρατιωτική κλιμάκωση που σημειώθηκε στην περιοχή.

“Το τουρκικό κράτος εξακολουθεί να αρνείται το παρελθόν και οδηγείται και πάλι σε έναν δρόμο γενοκτονίας”, τόνισε.

Σημειώνεται ότι στις 6/10, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Άσαντ χαρακτήρισε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως “τον κύριο υποκινητή και εμπνευστή” της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

 “Ας είμαστε ειλικρινείς και ξεκάθαροι. Ο Ερντογάν έχει υποστηρίξει τρομοκράτες στη Συρία, έχει υποστηρίζει τρομοκράτες στη Λιβύη και ήταν ο κύριος υποκινητής και εμπευστής της πρόσφατης σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας. Έτσι, συνοψίζω τη συμπεριφορά του ως επικίνδυνη, για διάφορους λόγους “, τόνισε ο Άσαντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο sputnik.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα